El president del Govern, Quim Torra, ha enviat una carta aquest divendres al president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, per exigir-li l'alliberament i la indemnització dels presos polítics. La demanda arriba després que aquest dimecres el grup de treball de detencions arbitràries de l'ONU demanés la seva llibertat i una indemnització per l'any i mig de presó preventiva. Així ho ha anunciat a portaveu del Govern, Meritxell Budó, després d'una reunió extraordinària del Consell Executiu per analitzar les conclusions de l'informe de l'ONU i prendre les mesures pertinents. 

A la carta Torra demana a Sánchez que insti la Fiscalia General de l'Estat i també l'Advocacia de l'Estat a promoure davant el Tribunal suprem la llibertat dels presos. També l'informa que ell, al seu torn, també ho demanarà a través de la Fiscalia Superior de Catalunya i li exigeix que obri una investigació per depurar responsabilitats davant el que considera una "vulneració flagrant dels drets humans".

Finalment, ha recordat que el govern espanyol està obligat a complir la resolució i ha avisat que si no ho fa el Govern es compromet a denunciar-ho "arreu", sense concretar quines accions es podrien emprendre des de Catalunya. Budó ha assegurat que ho seguiran denunciat a través d'organismes internacionals i també de les delegacions de la Generalitat als països europeus.

El Govern veu "surrealista" la petició d'inhabilitació dels experts de l'ONU

L'anunci de l'acord de Govern ha coincidit amb la notícia que Espanya ha demanat la inhabilitació dels experts que van redactar l'informe de l'ONU. En una primera reacció ràpida, Budó ha qualificat de "surrealista" que el govern espanyol "en lloc d’afrontar la realitat del que diu el dictamen, surti qüestionant aquest organisme", i ha insistit que Sánchez té l'obligació de donar resposta a aquest grup de treball. "Demanem que afronti la realitat i deixi de qüestionar els seus membres", ha insistit en aquest sentit.

Budó ha contestat així al fet que l'ambaixador d'Espanya davant de l'ONU a Ginebra, Cristóbal González-Aller, hagi anunciat aquest divendres que demanarà formalment a les Nacions Unides que inhabiliti dos dels cinc membres del Grup de Treball sobre Detencions Arbitràries perquè considera que "hi ha un conflicte d'interessos" entre aquests experts i l'advocat britànic Ben Emmerson, defensor dels tres polítics catalans. Segons l'ambaixador espanyol, Emmerson havia treballat amb aquests dos experts en almenys dues causes en òrgans similars de drets humans de l'ONU.