Tercera reunió de la taula de partits catalans a la vista. Quim Torra ha convocat una nova cita d'aquest espai de diàleg per a aquest divendres. Segons informen fonts de Govern a ElNacional.cat, la secretaria de Presidència de la Generalitat va enviar ahir una invitació a tots els grups parlamentaris. La trobada arrencarà a Palau a les cinc de la tarda. Des del PSC avancen a aquest diari que hi seran. També han confirmat els comuns. 

Ja des de la primera vegada que el president va decidir activar aquesta mesa, s'hi van incorporar formacions no només independentistes. Des del principi que el PSC i Cataunya en Comú hi participen. En canvi, mai no hi han assistit representants de Ciutadans, el Partit Popular i tampoc de la CUP. Hores d'ara, les confirmacions de què disposa presidència són: JxCat, ERC, PSC i comuns.

Feia gairebé un any que aquestes reunions havien quedat congelades. L'últim cop que van citar-se va ser el febrer de 2019, el primer, l'octubre de 2018. Aquella primera sessió va servir per acordar un -molt- mínim comú denominador, la necessitat se seguir dialogant per trobar una solució al conflicte català. 

Des de fa setmanes que el Govern ja tenia previst convocar aquest espai per al mes de gener. De fet, la intenció inicial era agendar-la abans de Nadal, però les negociacions per la investidura i problemes d'agenda van complicar-ho. 

L'anunci de la cimera arriba pocs dies després que Pedro Sánchez i Quim Torra hagin acordat entrevistar-se per posar les bases del diàleg entre governs. I també en plena polèmica arran de la sol·licitud de l'Assemblea Nacional Catalana d'excloure els comuns d'una altra taula, aquesta entre partits i entitats, que ha de servir perquè la part catalana fixi els termes a partir dels quals s'asseurà a negociar amb el govern espanyol. El criteri de l'ANC, que comparteix JxCat i del qual ERC en discrepa, és que en aquesta trobada preparatòria només hi poden participar independentistes, ja que comuns i socialistes estaran representats a l'altra banda de la taula, la del govern PSOE-Podemos.