El president Quim Torra i l'exvicepresident primer del Parlament de Catalunya, Josep Costa, denuncien l’obstruccionisme del govern de Pedro Sánchez i de la justícia espanyola en les causes sobre l’espionatge amb Pegasus. Per fer-ho han enviat cartes a diferents institucions europees i catalanes, en les quals lamenten la "falta de voluntat de la justícia espanyola i del govern espanyol a l'hora d'investigar i contribuir a l'aclariment" del cas d'espionatge polític a més de 60 independentistes.
Entre els destinataris de les cartes hi ha la presidenta de la Comissió d'investigació del cas Pegasus al Parlament Europeu, Sophia in 'T Veld, la secretària general del Consell d'Europa, Marija Pejcinovic Buric, la presidenta suspesa del Parlament de Catalunya, Laura Borràs, i el president de la comissió d’investigació del cas Pegasus al Parlament de Catalunya, Josep Maria Jové. En els escrits denuncien "l'obstruccionisme" i la "falta de voluntat de la justícia espanyola i del govern espanyol a l'hora d'investigar i contribuir a l'aclariment" del cas d'espionatge polític a més de 60 independentistes a través del programa de ciberespionatge Pegasus.
Manca de voluntat per investigar
Torra i Costa han recordat que l'última notícia que han rebut d'aquesta investigació és la desestimació del recurs de reposició presentat pels dos demandants contra la decisió de l’Audiència espanyola, adoptada a petició del govern espanyol, d’inadmetre el cas —que havia estat traslladat al tribunal des del Suprem— perquè considera que no hi ha activitat susceptible de ser revisada. L'Audiència va decidir retornar la causa al Tribunal Suprem perquè valorés si, tenint en compte les noves informacions, podia prosseguir amb la causa.
Amb tot, lamenten la voluntat de no investigar ni reparar "un escàndol d'espionatge polític" que no s'hauria de permetre en un estat de dret a la Unió Europea. Segons al·leguen, l'actuació dels tribunals i les respostes i omissions per part del govern espanyol, directament o a través de l’advocacia de l’Estat, són "de boicot i de negativa sistemàtica" davant la voluntat de posar llum a la "vulneració massiva" de drets patida pels demandants. Així doncs, en l'escrit denuncien vulneracions contra "un grup objectivament identificable", en referència a un concepte recollit en l'última sentència del TJUE en relació amb les euroordres per al lliurament de l'expresident Carles Puigdemont i altres líders del procés a l'exili, com és l'independentisme català. "Espanya no es comporta en relació amb Catalunya com un estat de dret, i per això demanem la vostra empara", afirmen en les seves cartes.