El president de la Generalitat, Quim Torra, ha protagonitzat aquest vespre el que podria ser, si no hi ha un canvi de guió al Tribunal Suprem, el seu darrer discurs al capdavant del Govern amb motiu de la Diada. Quan falta menys d'una setmana per a la vista del recurs sobre la seva inhabilitació, Torra ha reclamat “generositat, honestedat, unitat, compromís i humilitat” per fer possible “la llibertat en temps de repressió”, la “democràcia en temps d’autoritarisme” i “la República catalana del compromís cívic en temps de monarquies corruptes”.

Ha estat en la darrera part del discurs i després d'advertir, parafrasejant Pompeu Fabra: “Només tindrem allò que nosaltres sapiguem guanyar”. El president ha plantejat la seva crida no només per a la reivindicació política del sobiranisme sinó també per fer possible "la salut en temps de pandèmia, la recuperació en temps de crisi econòmica, l'habitatge digne en temps d'especulació i la sostenibilitat en temps de canvi climàtic". “Fem-ho com aquest país sap fer quan s’ho proposa”, ha reclamat Torra abans d'acabar.

Quim Torra en un moment de la declaració institucional / Jordi Bedmar

El president, que ha apel·lat a la unitat en un moment en que les tensions dins del Govern són evidents fins i tot pel que fa la resposta a la seva possible inhabilitació, ha garantit, sense més concreció, que persistiran en la “voluntat democràtica per la llibertat” fins aconseguir la independència i ha assegurat que aquest objectiu es perseguirà amb esperit inclusiu i emprenedor.

Companys: disculpes de l'Estat

En començar el discurs, Torra s’ha referit a l’afusellament del president Lluís Companys, del qual es commemora enguany el 80è aniversari. Ha recordat que Espanya encara "no ha assumit la seva responsabilitat ni ha demanat disculpes al poble de Catalunya”, tot i que sí ho han fet tant el govern alemany, fa 30 anys a través d’una carta del ministre d'Exteriors, Karl Friedrich Genscher, a l'aleshores president Jordi Pujol, i de nou el 2008, junt amb el govern francès a través dels respectius cònsols.

Per això i en el marc de la commemoració de l’11 de Setembre, Torra ha exigit al govern espanyol “un acte solemne en què el cap d’Estat i el cap de govern, - és a dir, el rei Felip VI i el president Pedro Sánchez- públicament, demanin disculpes per la persecució, detenció i afusellament del president Companys i de tots els milers de catalans morts a l’exili, als camps nazis de concentració o a les presons catalanes”. 

Presos i exiliats

Torra ha admès que la història dels catalans no és fàcil i ha assegurat que només s’explica en termes de l’aspiració per recobrar la llibertat i com un “combat persistent per l’esperança”.

“Ho ha estat durant aquests gairebé tres anys des del referèndum del primer d’octubre davant tota la repressió que ha descarregat l’estat espanyol contra demòcrates pacífics. Ho ha estat al costat dels presos polítics i dels exiliats, que pateixen encara avui una persecució política pròpia d’un estat autoritari i venjatiu”, ha denunciat.

"Per la vida"

Al llarg de la intervenció, a les portes de la represa del curs escolar en plena pandèmia, Torra ha reclamat "encara més esforços i sacrificis". Cal que estiguem ara més atents que mai per aconseguir que l’inici del curs escolar sigui una història d’èxit”, ha advertit.

El president ha acabat la intervenció exclamant: “Per la vida i per Catalunya”.