Quim Torra ja ha reaccionat a la seva segona condemna per no haver despenjat una pancarta amb el llaç groc en suport dels presos polítics del balcó del Palau de la Generalitat, tal com exigia el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), el setembre de 2019. I ho ha fet a través d'un vídeo compartit a les seves xarxes socials acompanyat d'un comunicat en el qual el president assegura que la seva forma part d'una "causa general contra l’independentisme; cal reprendre la iniciativa. La independència és més urgent que mai. "Avui m'ha tocat a mi, però el meu no deixa de ser un dels 3.000 casos en què l'Estat espanyol està entestat en aquesta causa general contra l'independentisme. Això on pot continuar així de cap de les maneres", amb aquesta advertència comença el seu discurs el president Torra, recordant que és l'Estat qui "ens envia a la presó, a l'exili, t'espien i t'inhabiliten". Després d'aquestes paraules, però, també ha fet una petició a l'independentisme, plantejant-se si "serà capaç de sumar, de marcar-se una fita concreta, ja que veu la independència més necessària que mai. En aquest context, Torra ha fet també una crida a "trencar tots els pactes" amb el govern espanyol, que considera, és qui hi ha rere tota la repressió. En aquest sentit, a principis de mes, el mateix Torra i Josep Costa van ser els primers a portar al president Pedro Sánchez davant el Tribunal Suprem pel CatalanGate.
El comunicat, publicat a la seva pàgina web, recull que "avui s’ha fet pública la sentència de l’Audiència de Barcelona contra el 131è president de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra i Pla, que el condemna a vuit mesos de multa (24.000 euros) i quinze mesos d’inhabilitació per no haver retirat la pancarta per la llibertat dels presos polítics i el retorn dels exiliats a instància del Tribunal Superior de Justícia (TSJC) que obeïa una exigència d’una entitat unionista". Aquesta entitat no és una altra que Impulso Ciudadano, tot i que la sentència no es ferma i es podrà recórrer. "Amb aquesta sentència de la magistrada Diana Marcelo Martín, es constata que la justícia espanyola és una justícia de part, que discrimina els independentistes i que no s’aplica en igualtat de condicions per a tots els polítics", es pot llegir al text.
En aquest sentit, el president Torra ha recordat que "de pancartes amb contingut polític n’hi ha hagut sempre, n’hi ha avui al mateix lloc on hi havia la que es va ordenar retirar i n’hi haurà sempre més. La sentència d’avui no és més que una baula de la cadena repressiva d’Espanya per evitar l’exercici democràtic i la llibertat d’expressió a Catalunya". "Fins que no tornem a prendre el rumb cap a la independència estem condemnats a la repressió, les sentències humiliants sobre el català a l’escola, la persecució d’activistes contra el seu dret de manifestació i, encara pitjor, a una pugna de partits per les molles del poder autonòmic que no està a l'altura d’una ciutadania que va fer possible el Primer d’Octubre i que va posar els seus cossos contra la barbàrie violenta d’Espanya", ha reflexionat Quim Torra en aquest comunicat, mentre lamenta que Catalunya es troba atrapada en una lògica autonomista de "reacció i defensa".
Torra no es va presentar al judici
Amb tot, en el comunicat s'avança que la defensa de Quim Torra "presentarà els corresponents recursos en contra d’una sentència que ja estava dictada abans de començar la causa", després que el president consideri que es tracta d'una "sentència induïda per l’afany de venjança dels jutges que actuen com a braç polític de l’estat espanyol a Catalunya. Allà on no arriben amb les urnes, hi arriben amb els aparells de l’estat, contra tot sentit i rigor democràtic. No és cap novetat".
Aquesta és la segona condemna al 131è president de la Generalitat pels mateixos fets. La primera sanció per no retirar la pancarta en època electoral el 2019, com li demanava la Junta Electoral Central (JEC), li va costar el càrrec de màxima autoritat del país el setembre de 2020. La primera condemna d’un any i mig d’inhabilitació i 30.000 euros de multa la va complir l’abril passat. En el segon judici, celebrat el març passat, la fiscal li va tornar a demanar 20 mesos d’inhabilitació a càrrec públic i una multa de 30.000 euros, mentre la seva defensa, exercida per Gonzalo Boye, va sol·licitar l’absolució. La magistrada Diana Marcelo va acordar de jutjar Quim Torra en absència, tal com permet la llei i amb l’acord de totes les parts. Torra va fer un vídeo el mateix matí del judici, on anunciava que no es presenta al jutjat perquè considera que és “un judici polític”. La fiscal l’acusava d’un delicte de desobediència perquè el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) li va donar 48 hores per despenjar la pancarta i Torra no ho va fer al·legant que l’ordre vulnerava la llibertat d’expressió. Finalment, el tribunal va ordenar als Mossos d’Esquadra que la retiressin, però abans ho van fer uns treballadors del Palau de la Generalitat.