Quim Torra ha entrat aquesta tarda al saló Daurat per presidir per darrer cop una reunió del seu Govern, però aquesta vegada ja no ho ha fet com a president de la Generalitat. Poc abans havia rebut la visita de l'agent judicial del TSJC que li comunicava oficialment que la sentència d'inhabilitació era ja ferma. S'ha negat a signar la notificació, com se li ha reclamat, però això no ha canviat res: La inhabilitació ja era efectiva.
Per això, quan ha travessat el pati dels tarongers per dirigir-se a la reunió del seu gabinet ja no era president, la qual cosa ha ofert una imatge inèdita al Palau, d'un president inhabilitat encapçalant una reunió d'un govern cessat per la sentència del Suprem.
A partir d'aquell moment, tot estava previst. Fins i tot el canal de Telegram del 131 president que s'ha activat gairebé de manera immediat, un cop Torra ha estat despullat del càrrec.
Durant la darrera reunió, Torra ha explicat als membres del Govern el contingut de la intervenció que estava a punt de protagonitzar a la galeria Gòtica i la seva voluntat de baixar després a la plaça Sant Jaume per saludar els concentrats abans de marxar. Però també els ha volgut enviar un darrer missatge,
Torra ha emplaçat els seus consellers a treballar plegats i a mantenir "l'ambició nacional", en un to similar al què ha exposat pocs minuts després durant la declaració institucional.
Recompte a mà alçada
Ha estat una intervenció de comiat amb cert to de nostàlgia. Fins i tot ha preguntat als consellers quins ocupaven els seus departaments des del primer dia en què es va posar en marxa la legislatura, i aquests s'han identificant alçant la mà. Amb ells ha repassat moments complexos d'aquests dos anys com el judici al Suprem contra els líders del procés, les sentències per sedició i les protestes posteriors al carrer, el temporal Glòria de començaments d'aquest any, la DANA de setmanes abans... i, evidentment, la pandèmia provocada pel coronavirus, la qual els ha instat a gestionar bé.
Tot seguit, s'ha dirigit a la Galeria Gòtica, on ha fet la intervenció en català i anglès, i enmig les mesures de distància social provocada per la Covid-19. Mentre Torra intervenia i emplaçava els ciutadans a empènyer com a "única esperança", se sentia el soroll provocat per la concentració a les portes del Palau.
Després d'acomiadar-se del personal de presidència i dels seus col·laboradors, Torra ha sortit a la plaça Sant Jaume on ha exhibit la pancarta que ha provocat la seva inhabilitació. Allà l'esperaven representants de les forces independentistes i els responsables d'Òmnium Cultural, Marcel Mauri, i de l'ANC, Elisenda Paluzie. Tot seguit ha marxat entre la gent.
Sortida a la plaça
Ha estat un gest que, tot i que premeditat per Torra, ha provocat una certa sorpresa entre els responsables del servei d'ordre de les entitats, que havien previst meticulosament l'espai per garantir la distància entre els concentrats, i que, de sobte, han vist esguerrada la seva estricta planificació.
El 131 president ha fet un breu recorregut acompanyat de la seva esposa, Carlota Miró, pel carrer Ferran, al mateix temps que a diferents municipis de Catalunya es repetien les concentracions de protesta per la inhabilitació, i JxCat i ERC demanaven un ple monogràfic amb la intervenció de l'expresident.
El Govern demà no té encara prevista a l'agenda la seva habitual reunió dels dimarts del Consell Executiu a l'espera que el BOE i el DOGC publiqui el decret de cessament del president i el Govern pugui aprovar la delegació de les seves funcions al vicepresident, Pere Aragonès. Un cop rubricat el decret, serà el Parlament el que activarà el seu rellotge per a unes noves eleccions en cinc mesos.