El 131è president de la Generalitat, Quim Torra, ha difós aquest dimarts una declaració en què condemna el cas massiu de ciberespionatge contra els líders independentistes catalans i que afecta, segons la llista que va publicar el portal d'investigació Citizen Lab, 65 persones. En el vídeo, Torra ha expressat la seva "més profunda indignació per un acte deslleial i contrari als drets fonamentals, com és espiar els contrincants polítics". El president de la Generalitat ha manifestat que, des de l'independentisme, sabien "que el govern espanyol no s'aturaria ni tindria cap mena de prevenció a traspassar qualsevol línia vermella, però aquest cas ha excedit el previsible". El fet és "gravíssim", a parer de Quim Torra, motiu pel qual considera que "en aquests moments, només puc demanar la dimissió immediata del president del govern espanyol, Pedro Sánchez".
Paral·lelament, Torra ha interpel·lat el president de la Generalitat, Pere Aragonès, per reclamar-li que "posi punt final a la farsa de la taula de diàleg, que no ens porta enlloc i que demostra que l'executiu espanyol no ha signat cap treva amb l'independentisme per asseure's a dialogar en aquesta taula". "Ens han estat espiant mentre s'intentava dialogar, crec que aquest fet és prou greu com perquè es prengui una decisió immediata" al respecte. El que va ser cap de l'executiu català, Quim Torra, és un dels 65 afectats que va ser espiat per l'estat espanyol amb programes com Pegasus o Candiru. El 131è president de la Generalitat ha detallat que, en concret, van monitorar la seva activitat a través del telèfon mòbil durant la seva etapa al capdavant del Govern. En aquest sentit, ha precisat que "en el meu cas, encara és més greu", donat que aquest espionatge es produïa "durant el moment més crític que ha viscut el país en dècades, la pandèmia", i justament en els mesos en què mantenia diverses reunions telemàtiques amb Pedro Sánchez i la resta de presidents de les comunitats autònomes per prendre decisions sobre la gestió de la covid-19.
Finalment, Quim Torra ha emplaçat els partits independentistes a "posar-se d'acord entre tots per consensuar un full de ruta per tirar endavant la independència de Catalunya". "Ara més que mai, es necessita aquesta unitat; ara més que mai, tots junts per avançar cap a la independència". D'altra banda, ha traslladat la seva solidaritat "amb tots els companys espiats". Torra ja es va pronunciar al respecte el dilluns, quan es va revelar tota la informació sobre el ciberespionatge que van patir els líders independentistes catalans. A través de Twitter, el 131è president de la Generalitat de Catalunya va qualificar el fet com a "repugnant", ja va anticipar la declaració que ha publicat aquest dimarts i va apuntar que "és inexcusable que s'assumeixin les més altes responsabilitats polítiques i que el Govern català reaccioni a tanta immundícia".
L'independentisme trasllada el CatalanGate a Europa i l'ONU
Un dia després de publicar-se la investigació que havia efectuat l'institut de recerca de la Universitat de Toronto, CitizenLab, i el reportatge de la revista The New Yorker, representants d'alt nivell de l'independentisme han fet una roda de premsa al Parlament Europeu per explicar quin serà el pla d'acció davant de l'escàndol més gran que hi ha de persones espiades per un govern amb Pegasus. La resposta conjunta ha estat explicada per Carles Puigdemont, president a l'exili; Oriol Junqueras, president d'ERC; Carles Riera, diputat de la CUP; Elisenda Paluzie, presidenta de l'Assemblea Nacional Catalana; i Xavier Antich, president d'Òmnium Cultural. Puigdemont ha traslladat que duran el cas a la Unió Europea i reclamen una actuació al respecte: "Ens adrecem a la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, i li demanem que actuï urgentment perquè Espanya rendeixi comptes". Més enllà d'ell, el CatalanGate ha afectat altres eurodiputats, un fet que constata, per al president a l'exili, que "s'ha posat en risc la comunicació de tota la institució". Així doncs, reportaran tota la informació disponible al Consell Europeu i a l'Organització de les Nacions Unides. Altrament, aquest escàndol de ciberespionatge arribarà a instàncies judicials: "Presentarem una demanda judicial a diversos nivells i en diferents països per espionatge massiu", ha explicat Carles Puigdemont.