Cada cop més veus se sumen a la plataforma Stop JJ.OO, contrària a la candidatura dels Pirineus per celebrar-hi els Jocs Olímpics d'Hivern el 2030. Després del suport dels esportistes Kilian Jornet i Araceli Segarra, molt vinculats a aquest territori, ara també s'hi han posicionat en contra el president Quim Torra, Lluís Llach, el diputat d'ERC Ruben Wagensberg i Anna Gabriel, exdiputada de la CUP i ara exiliada a Suïssa. Tots quatre s'han adherit al manifest "Per un Pirineu viu, aturem els JJOO d'hivern", impulsat per la plataforma.
Segons ha expressat el president Quim Torra, "és necessari que Govern comenci a canviar les prioritats i sigui capaç de replantejar les apostes cap al turisme de masses, l’oci de gran format o les operacions desajustades a la voluntat popular, així com tenir en compte les necessitats reals de les comarques i no imposar una candidatura dels Jocs Olímpics d’Hivern Barcelona-Pirineus”, tal com recull el comunicat de la plataforma.
Un "complex turístic"
Per la seva part, el diputat d'ERC i secretari quart de la Mesa del Parlament, Ruben Wagensberg ha posat de manifest “que els JJOO d’hivern són del tot incompatibles amb un model socioeconòmic just i sostenible amb el medi”. Anna Gabriel ha destacat des de Suïssa, on viu exiliada, la necessitat d'aturar aquests Jocs d'Hivern, ja que "al Pirineu, a Mallorca o Alacant és necessari un canvi de model socioeconòmic". En aquest sentit, ha apuntat Gabriel, "estan convertint els Països Catalans en un complex turístic i ja sabem que això per a les treballadores suposa més precarietat, més desigualtat i més destrucció del nostre entorn".
Impacte en el territori
Lluís Llach, preguntat aquest matí a Catalunya Ràdio, ha defensat el seu posicionament en contra de la celebració dels Jocs, ja que "molta gent del Pallars Jussà i del Pallars Sòbria" li han explicat l'impacte que tindria aquest projecte al territori. A partir d'aquí, el cantautor considera que celebrar-los seria una "gran incoherència", ja que aniria en contra de la sostenibilitat. En aquest sentit, ha destacat que cal tenir en compte "els problemes climàtics que venen".
Per això, Llach ha denunciat que si bé alguns macroprojectes, com ara els Jocs Olímpics de Barcelona el 1992, "han sortit bé" tot i les reticències inicials, creu que aquest en concret "és difícil que surti bé per raons objectives". Per això, ha demanat escoltar i "començar a fer cas" a la gent del territori, que no hi està d'acord.
Consulta al territori
El passat mes de setembre, la consellera de Presidència, Laura Vilagrà, ja va afirmar que el Govern es plantejarà "molt seriosament" no tirar endavant la candidatura dels Jocs Olímpics d'Hivern si el territori "no veu clara aquesta possibilitat" i de la consulta que es farà a la zona en surt que no vol aquest projecte. En una visita a la Seu d'Urgell, Vilagrà va manifestar que no cal avançar esdeveniments, sentenciant que aquesta candidatura es fa "pel desenvolupament del Pirineu".
També a La Seu, el president Aragonès va ser escridassat per Bernat Lavaquiol, regidor de la CUP al municipi i un dels líders de la Plataforma Stop JJ.OO. "Pere Aragonès, tu que et fas dir ecologista, ens vols posar uns Jocs Olímpics d'Hivern en un moment d'emergència climàtica", va cridar Lavaquiol des d'un dels seients del públic a la conferència. El portaveu cupaire va recordar al president que "els informes de la Generalitat diuen que en 15 o 20 anys no hi haurà neu".
Aquest projecte tampoc compta amb el suport de les joventuts d'Esquerra. En declaracions a ElNacional.cat han afirmat que es tracta d'un projecte innecessari i que perpetra un "sistema caduc que fomenta un model econòmic poc productiu i insostenible".