La promoció internacional de Catalunya continua sent una prioritat del Govern sobiranista de la Generalitat, i Washington DC, la capital dels Estats Units, serà el primer destí internacional del president, Joaquim Torra i Pla. A penes un mes després d’haver pres possessió del càrrec, el president viatjarà a Washington encapçalant una nombrosa delegació catalana per fer la més solemne presentació de Catalunya i la seva cultura als Estats Units.
Catalunya és convidada d’enguany del Smithsonian Folklife Festival, un esdeveniment multitudinari que se celebra entre la darrera setmana de juny i la primera de juliol al bell mig de la capital, al National Mall, l’avinguda enjardinada que va del Lincoln Memorial, a l’obelisc del Washington Monument i fins a l’edifici del Capitoli. Diversos artistes catalans estan també programats per actuar durant els dies del festival al Kennedy Center for the Performing Arts, el temple cultural de la capital nord-americana.
Malgrat l’aplicació de l’article 155, discreta però sistematitzadament, personal dels Departaments de Cultura i de Presidència, seguint directrius dels consellers exiliats o empresonats, han estat preparant la participació de Catalunya al festival Smithsonian que vol combinar tradició i modernitat com a dos components omnipresents en la història de Catalunya. Ara bé, el festival és un esdeveniment eminentment folklòric, així que durant una setmana hi haurà exhibicions artístiques de castells, de diables i correfocs en una ciutat que té prohibits els petards, balls de la Patum de Berga i gresca rememorant la festa major de la vila de Gràcia. I tot plegat es podrà gaudir degustant especialitats mediterrànies a la mostra gastronòmica.
Amb tot, la idea força de tota la programació és presentar Catalunya com una terra d’acollida que s’ha enriquit de l’aportació de diverses onades migratòries i, així, juntament amb la cançó catalana també hi haurà flamenc, rumba i havaneres.
Al voltant d’un milió de persones assisteixen almenys a una de les activitats del festival. Una presentació de Catalunya d’aquesta magnitud només té un precedent quan quelcom similar es va fer a l’Argentina de Raúl Alfonsín l’estiu de 1986 amb Jordi Pujol de president. En aquella ocasió l’enviat especial del Punt Diari va ser el periodista Carles Puigdemont.
Catalunya no estarà sola al National Mall, perquè l’Smithsonian Institution també ha convidat aquest any la República d’Armènia, que es va independitzar de la Unió Soviètica el 1990 i ha mantingut un flux de relacions fraternals amb Catalunya.
Es dona la circumstància que, una setmana abans que el president Torra, visitarà Washington el rei d’Espanya, Felip de Borbó.