El president de la Generalitat, Quim Torra, ha cridat avui els grups del Parlament a tancar un "gran pacte" per aconseguir els recursos que necessita Catalunya per superar la crisi provocada pel coronavirus, els ha emplaçat a "deixar de banda el partidisme" i fer costat al Govern, els ha demanat que "pressionin" per exigir a l'executiu espanyol que "compleixi". "No fallin als catalans, ara ho necessitem més que mai", ha reclamat dirigint-se de manera particular a PSC i comuns durant el ple monogràfic sobre la Covid-19 que avui se celebra al Parlament.
Torra ha anunciat que farà arribar una carta al president de l'executiu espanyol, Pedro Sánchez, al llarg d'aquesta setmana demanant que sol·liciti un préstec de 5.000 milions al MEDE en nom de Catalunya, la qual cosa representa el 2% del PIB català. També enviarà una carta al CEO del MEDE, Klaus Regling, per confirmar que accepta les condicions del MEDE per retornar el préstec.
"Catalunya no pot esperar a rebre els ajuts europeus l'any vinent. Confio que el president Sánchez no hi posarà cap obstacle i farà la gestió en nom de Catalunya", ha reblat.
Dirigint-se a un hemicicle encara mig buit arran de les restriccions provocades per la pandèmia, Torra ha inisistit repetidament a emplaçar els grups de la Cambra.
"Nosaltres estem disposats a aquest gran pacte per aconseguir tots els recursos que avui Catalunya necessita. Ho està la cambra? Senyores i senyors diputats, anem a totes? Siguem lleials amb la ciutadania de Catalunya. Ara és el moment de donar la cara pels nostres conciutadans. No ens podem amagar. No podem mirar a una altra banda", ha advertit, tot i que en començar el ple s'havia mostrat satisfet amb la resposta que els grups del Parlament han donat durant la pandèmia.
Pressupostos: 21 de juliol
Així mateix ha anunciat que el 21 de juliol el Govern aprovarà el pla per a la reactivació econòmica i protecció social, amb mesures per reduir l'impacte de la crisi en empreses i ciutadania, així com la reforma dels pressupostos per fer front a l'etapa de represa amb garanties. El pla inclou, segons ha avançat, acció estratègica sobre digitalització, transició ecològica i societat del coneixement.
#President @QuimTorraiPla: “El 21 de juliol aprovarem el Pla per a la reactivació econòmica i protecció social, amb mesures per reduir i anticipar l'impacte en empreses, entitats i ciutadania. També tindrem els pressupostos prioritzats per abordar amb garanties la #represa” pic.twitter.com/sy1kY4bvVA
— Govern. Generalitat (@govern) July 1, 2020
En una intervenció amb poca autocrítica sobre la pròpia gestió, Torra ha insistit a reclamar a l'Estat que s'elevi el sostre del dèficit, que continua a l'1%, que significa 2.500 milions d'euros per a Catalunya —"no està a les nostres mans, està en mans del Govern. Però aquest Parlament pot donar-hi suport", ha insistit—. Així mateix ha reclamat que es permeti als Ajuntaments disposar dels seus superàvits i romanents, uns 2.500 milions. "És incomprensible que continuï tancat en un compte bancari", ha advertit.
Comitè d'experts: reforma del sistema
Entre les mesures concretes, ha anunciat que el Govern fa seva la proposta del Col·legi de Metges sobre la reforma estructural del sistema de salut i ha anunciat que l’executiu nomenarà la setmana vinent un comitè d’experts independents per treballar conjuntament amb la conselleria.
Torra ha explicat que des de l'inici de la pandèmia, les grans línies d'actuació del Govern tenia quatre eixos: el primer, lluitar contra l'epidèmia —"cada minut sense prendre decisions era un minut perdut"—; segon, congelar el temps, amb moratòries de quotes i impostos, així com subvencions a empreses i sectors més afectats —"calia que els treballadors se sentissin segurs i poguessin fer amb seguretat les mesures de confinament"—; tres, una política keynesiana, rescatar l'economia intervenint des del Govern i no fer recaure la crisi en els ciutadans —"si es van gastar 60.000 milions en salvar la banca, ara calia salvar els ciutadans", ha subratllat—, i quart, reclamar a l'Estat el retorn de les competències i el finançament necessari.
155 camuflat
En contrast, el president ha carregat contra la recentralització de competències per part del govern espanyol per respondre a la crisi. "Ens van voler residualitzar un cop més, ens van aplicar una altra vegada un article 155 camuflat amb l'estat d'alarma. No esperin mai de mi una actitud de submissió i acatament. Amb mi no la trobaran mai, aquesta actitud, i menys encara al Govern de Catalunya que aspira a culminar la independència. Em trobaran sempre al davant quan es tracti de limitar l'autogovern i les nostres institucions", ha advertit.
El president ha denunciat repetidament que el seu govern "ha hagut de combatre aquesta amenaça sanitària sense els recursos ni les eines suficients".
Diàleg
"Ens vam trobar amb un Govern espanyol que sense cap mena d'avís previ ens intervenia ja la prou petita autonomia que tenim. Tant costava haver parlat de com enfocarien aquesta gestió, tan difícil era despenjar el telèfon i dialogar? O és que el diàleg és una paraula que apareix i desapareix dels discursos públics segons les conveniències i tàctiques partidistes dels moment?”, ha retret.
El president ha denunciat que la centralització de les compres de material per part del govern espanyol va obligar a una "odissea" el seu executiu per aconseguir el material sanitari, el 80% del qual va haver de ser adquirit, segons ha assegurat, pel Govern. "Sens dubte aquesta centralització de compra de material va ser una de les pitjors decisions que va comportar la centralització de competències", ha denunciat: "Hem hagut de combatre aquesta amenaça sanitària sense els recursos ni les eines suficients".
Les xifres de la pandèmia
Torra ha insistit que els efectes del la pandèmia no han estat només sanitaris i ha desplegat davant del ple un ventall d'efectes econòmics i socials. Ha advertit que el PIB de Catalunya pot caure a xifres mai vistes, de dos dígits amb més del 10%, i la taxa d'atur s'enfilarà per sobre del 17%, potser el 20%, amb una destrucció del 7% de llocs de treball. La situació és "crítica" segons Torra, per la qual cosa ha reclamat: "el govern espanyol no pot deixar-nos a la intempèrie".
Ha citat que hi ha hagut més de 98.000 expedients de regulació temporal que han afectat 726.262 catalans; 4.855 milions d'euros de pèrdues acumulades en el sector comerç; caiguda del 99,4% de passatgers internacionals de maig en relació a l'any anterior; caiguda del 13,2% de les exportacions del mes de març, amb la xifra més baixa en un mes de març des del 2014; 5.594 equipaments culturals tancats, més de 20 milions de consums culturals que no s'han pogut fer, i reducció d'entre 70-75% de l'activitat logística durant la pandèmia.
Torra ha explicat que, segons el CEO, el 7,4% de la població ha hagut de recórrer a l’ajuda econòmica de familiars, un 27% de la població creu que tindrà dificultats o moltes dificultats per arribar a final de mes, quan abans de la pandèmia era un 8%. S'ha referit a l'augment de trucades en la línia de violència masclista, que s'ha més que doblat. Ha citat el 95% més de sol·licituds de la renda garantida de ciutadania entre març i maig, més de 9.000, i l’augment d'un 25% en les sol·licituds als programes del Banc d'Aliments i Creu Roja.
Torra ha insistit que l'emergència no ha acabat, i ha subratllat la necessitat de garantir la capacitat per respondre davant d'un possible rebrot. En concret, ha explicat que el Govern prepara 80 plans sectorials per preparar els diferents sectors.