Nova acció. Els advocats del president Quim Torra han presentat avui el recurs d'apel·lació contra la sentència del jutjat penal  6 de Barcelona, que el va condemnar a quinze mesos d’inhabilitació a càrrec públic i a  pagar 24.000 euros de multa per un delicte de desobediència per no haver retirat la pancarta per la llibertat dels presos polítics i el retorn dels exiliats, exigida pel Tribunal Superior de Justícia (TSJC), davant la petició feta per l'entitat unionista Impulso Ciudadano, tot i no ser època electoral. En un comunicat, s’exposa que en  el recurs  es denuncia que la sentència és “una vulneració clara del dret fonamental de representació política, a la igualtat i del dret fonamental a la llibertat d’expressió”.  S’hi afegeix que també incorre en la vulneració del dret a la legalitat penal i al principi de proporcionalitat, i que “significa una persecució de caràcter polític per incomplir de manera rotunda la resolució de l’Assemblea parlamentària del Consell d’Europa del 21 de juny del 2021”. Per tots aquests motius, els advocats Gonzalo Boye i Isabel Elbal demanen a l’Audiència  de Barcelona que dicti nova sentència d’absolució per a Torra.

En el comunicat, es detalla que les raons que expressa el recurs per a denunciar la vulneració del dret de representació política i de llibertat d’expressió són: que la col·locació d’una pancarta reivindicativa del compliment dels Drets Humans “no és un acte administratiu sinó de caràcter polític”; que els fets pels quals es va dictar sentència estan emparats i protegits per la inviolabilitat parlamentària de què gaudia el president Quim Torra; que l’exhibició de llaços grocs i d’una pancarta de reivindicació de la llibertat dels presos polítics i dels exiliats és una manifestació del dret de la llibertat d’expressió, així com de la llibertat ideològica; i que s’ha incomplert l’article 410.2 del Codi Penal que implica una obligació de no castigar per la via penal el fet de desobeir ordres arbitràries, il·legítimes i il·lícites com les que va rebre el president Torra.

Segon Judici

En aquest segon judici per desobediència, celebrat el 17 de març passat, el president Torra no va assistir en considerar que no es protegien els seus drets. En la vista, Boye i Elbal van recordar que “el Consell d'Europa havia exigit que s'acabessin els processos i persecucions contra els polítics per la seva defensa de la llibertat dels presos polítics i el retorn dels exiliats”. També es recorda que aquest dictamen del Consell d'Europa “va ser titllat per la fiscal com un fet anecdòtic” i  que en “la sentència ni tan sols s’hi va pronunciar, la magistrada”. És per això, s’insisteix que en el recurs d'apel·lació “es fa una exposició jurídica clara i explícita de les implicacions irregulars de la desatenció pel tribunal de la resolució 2381 de 21 de juny de 2021 de l’Assemblea parlamentària del Consell d’Europa que exigia a la justícia que s’abstingués de sancionar els successors dels polítics empresonats per accions simbòliques que simplement expressin la seva solidaritat amb els detinguts”.

Els advocats Gonzalo Boye i Isabel Elbal, en el judici / Sergi Alcàzar