Les tres grans agències internacionals resumeixen la reunió entre el President de la Generalitat, Quim Torra, i el del govern espanyol, Pedro Sánchez, parlant de recuperació de relacions, distensió i “desgel”, malgrat “la llunyania” de les respectives posicions polítiques. Els tres serveis de notícies remarquen el compromís de rellançar la comissió bilateral Estat-Generalitat, inactiva des del 2011, i d’aixecar alguns recursos iniciats pel govern espanyol del PP contra lleis del Parlament i suspeses pel Tribunal Constitucional.
La nord-americana Associated Press, el servei de notícies més gran del món, descriu la reunió entre els dos mandataris com “el primer avenç en l'enfrontament polític durant els últims anys entre els governs” espanyol i català, tot destacant l’acord en “l'obertura d'un diàleg bilateral sobre el futur de la pròspera regió”.
Reuters, l’agència britànica, explica que Sánchez i Torra “inicien el desglaç entre les dues administracions [per] rellançar una relació fluïda”. La reunió “marca la principal fita en la recuperació del diàleg entre Madrid i Catalunya, trencat el passat 1 d'octubre”, afegeix més endavant, després de recordar l’acord de “recuperar la comissió bipartida que recull l'Estatut”.
“El president català Quim Torra ha assegurat que no renuncia a ‘cap via’ per aconseguir la independència de [Catalunya], però ha celebrat l'inici d'un diàleg amb Madrid després de la seva primera reunió amb el cap del govern espanyol Pedro Sánchez”, arrenca el seu despatx Agence France Presse (AFP).
Conflicte polític
L’agència francesa destaca el fet que el govern espanyol hagi identificat el conflicte com a polític, i reprodueix la piulada de La Moncloa que diu: “Una crisi política requereix una solució política. Aquesta reunió és un punt d'arrencada per a la normalització de les relacions”.
Associated Press, pendent dels detalls, destaca que Torra ha comparegut amb el llaç groc i que la reunió s’ha acabat amb una passejada pels jardins de la Moncloa, “una imatge de cordialitat [...] impensable el mes passat, abans que Sánchez guanyés Mariano Rajoy la moció de censura”.
Autodeterminació
Totes tres agències recorden també que el govern espanyol no reconeix el dret d’autodeterminació. També que malgrat la repressió endegada després del referèndum de l’1-O, els independentistes van guanyar les eleccions convocades pel govern espanyol després de suspendre l’autonomia.
“Encara que el seu intent de secessió unilateral fracassà, l'independentisme es manté fort: ha recuperat el poder, controla el Parlament amb majoria absoluta i compta amb una base electoral al voltant dels dos milions de votants en una regió dividida sobre la qüestió”, ho resum AFP.
Reuters també fa notar que “la reunió s’havia preparat les setmanes precedents amb diversos gestos dels dos blocs polítics, com l'acostament dels independentistes presos a [Catalunya] o el suport dels partits catalans a la renovació de la cúpula de RTVE”.