El president, Quim Torra, i el cap de l'executiu espanyol, Pedro Sánchez, han aconseguit amb la reunió d'avui a la Moncloa instal·lar un nou clima en les relacions entre el Govern de la Generalitat i el de l'Estat. No obstant això, la concreció d'aquesta nova relació encara està per veure. Si és que arriba.
Torra no ha amagat la satisfacció davant del fet que el president espanyol ha admès finalment l'existència d'un problema polític a Catalunya, però no ha pogut anar més enllà. "Hem de veure com trobem una solució que passa no només per admetre que és un problema polític sinó que s’ha de votar", ha advertit durant la compareixença que ha protagonitzat a primera hora de la tarda al Centre Cultural Blanquerna, seu de la delegació de la Generalitat.
Quan el president ha comparegut a la delegació del Govern, feian més de dues hores que havia acabat la reunió, la Moncloa ja havia explicat la seva versió de l'entrevista i la vicepresidenta, Carmen Calvo, havia reduït el resultat de la trobada a una activació de les comissions bilaterals.
El president ha hagut de sortir a assegurar que aquest punt ha ocupat una part molt petita de la conversa, que la reunió s'ha articulat essencialment al voltant de les reivindicacions independentistes, i que la conclusió és que hi ha un problema polític que s'ha de resoldre políticament.
No renuncia a res
"No renunciarem a res, perquè no podem renunciar a res, perquè és un dret que pertany al poble de Catalunya", ha assegurat Torra, que ha destacat que el Govern no descartarà "cap camí per arribar a la independència" i que qualsevol solució política passar per un referèndum d'autodeterminació. No obstant, i malgrat la insistència de les preguntes, no ha pogut concretar de quina manera s'ha de solucionar aquest debat ni si ha obtingut algun compromís per part de Sánchez en aquest sentit. "Les posicions estan molt allunyades", ha admès tan bon punt ha pres la paraula.
L'única novetat, això sí, ha estat la confirmació d'una propera trobada, que ja va anunciar la setmana passada al Parlament, que s'hauria de celebrar un termini de dos mesos però que tampoc té data fixada. I el nou clima. A partir d'ara la relació entre els dos governs s'ha de vehicular a través de les respectives comissions, però també en una relació entre els dos presidents que avui hauria quedat oberta, segons ha assegurat.
El president ha admès que Sánchez li ha parlat de la plurinacionalitat d'Espanya, que ha descrit com a "nació de nacions", però no li ha avançat cap proposta sobre la solució a l'exigència del dret a l'autodeterminació, per la qual cosa s'ha mostrat confiant que "d'aquí a dos mesos" la predisposició a resoldre políticament aquest debat es concreti en una resposta concreta. De fet, tampoc Torra ha posat damunt la taula la convocatòria del referèndum, segons ell mateix ha admès.
"Hem de ser capaços d'aplicar tota la intel·ligència política. El Govern de Catalunya té una missió que passa de la restitució a la Constitució catalana. Per tant, nosaltres anirem tirant amb el nostre camí, si fos el cas", ha advertit.
Canvis a la judicialització
Amb tot, on sí que ha apuntat canvis és en relació a la judicialització de la política. "He vist un president preocupat per aquest assumpte, que prenia notes, que creu que aquesta situació no es pot assumir, espero que hi hagi canvis i canvis immediats", ha assegurat Torra, que ha exigit que "ha d'acabar la persecució de les persones per les seves idees, defensin el que defensin" i que ha lamentat haver començat la reunió protestant pel recurs contra la moció del 9-N aprovada dijous al Parlament.
Torra ha denunciat davant Sánchez que sí que hi ha presos polítics a Catalunya, que és una "indecència política" que per obrir escoles o permetre un debat hi hagi presos i ha subratllat la diferència de situació jurídica que viuen en relació als exiliats. "Fora d'Espanya tinc oportunitat d'abraçar-me amb llibertat amb companys que pels mateixos motius a Espanya són a la presó", ha retret, a més d'assegurar que no han negociat res en relació als presos.
El que també han parlat els dos presidents ―tot i que Torra ha insistit que la seva voluntat era "mirar endavant"― és del suport del PSOE al 155, en relació al qual Sánchez hauria "arribat a argumentar que no era una posició fàcil".
Els dos presidents han parlat igualment de la derogació de la llei mordassa; no han "entrat en detall" sobre la proposta del PSOE de reforma de la Constitució; i han abordat la conveniència d'erradicar el franquisme de la vida política espanyola.
Torra ha començat la seva compareixença recordant que qui hauria de ser a la roda de premsa és el president Carles Puigdemont, però ha admès que encara no havia parlat amb ell sobre el contingut de la trobada amb Sánchez.
Ha assegurat que la reunió a la Moncloa ha estat "llarga i sincera i franca", "una reunió de treball". "Hem parlat de tot i això per nosaltres ha estat importantíssim. Feia mesos, o anys, que en les reunions entre els presidents no s'entrava a parlar de tot", ha assegurat.