El president Quim Torra i la primera ministra d'Escòcia, Nicola Sturgeon, s'han reunit aquest dimecres a Edimburg, en la primera reunió d'alt nivell entre els dos governs en prop d'una dècada. Els dos líders han analitzat els processos català i escocès i han defensat el dret a l'autodeterminació de Catalunya, basat en un referèndum a l'escocesa.
En un comunicat conjunt dels dos governs, asseguren que els mandataris "han parlat de la complexa i difícil situació política de Catalunya i han coincidit en el plantejament que el futur de Catalunya ha de passar per solucions pacífiques i democràtiques, basades en el diàleg entre els governs espanyol i català, sempre des del respecte al dret a l’autodeterminació del poble català".
També han coincidit en assenyalar que al segle XXI "els conflictes vinculats amb l’autodeterminació s’han de resoldre per la via de referèndums democràtics" i han posat com a exemple el referèndum d’independència celebrat a Escòcia el 2014, fruit d’un acord entre Edimburg i Londres, com a "millor exemple d’aquest tipus de processos".
Torra ha arribat aquesta tarda a la residència de la primera ministra, Bute House, on a la porta l'esperaven un grup de catalans independentistes amb cartells a favor dels presos i estelades. La trobada s'ha fet en un ambient de "cordialitat" i s'ha pensat per "enfortir els vincles d'amistat entre Catalunya i Escòcia".
En sortir de la reunió, el president Torra ha fet declaracions als mitjans on, a més de recordar els punts establerts al comunicat en defensa de l'autodeterminació i del referèndum a l'escocesa, el president de la Generalitat ha destacat que s'han compromés a estrenyer els lligams entre les dues nacions històriques en matèria cultural, social i econòmica. Per aquest motiu, ha assegurat que construiran "un equip de treball" per tirar endavant aquests acords.
Última reunió l'any 2008
La de Torra i Sturgeon és la primera reunió entre el govern català i l'escocès des que, el 2008, l'aleshores primer ministre Alex Salmond va viatjar a Barcelona per entrevistar-se amb el llavors vicepresident Josep-Lluís Carod-Rovira. Tot i això, és la primera que s'ha produit al més alt nivell, és a dir, entre dos presidents.
Per al sobiranisme català, el cas escocès és un referent per haver aconseguit un referèndum acordat amb el Govern britànic, proposta que Torra manté sobre la taula en la nova interlocució amb el Govern espanyol, malgrat que ahir el president Pedro Sánchez va tancar la porta a la possibilitat de l'exercici d'autodeterminació de Catalunya.
L'expresident Artur Mas es va reunir l'abril passat amb la líder escocesa amb qui van abordar la situació política a Catalunya, Escòcia i Europa. Mas va agrair a Sturgeon el seu suport al dret dels catalans a l'autodeterminació.
Torra ha viatjat aquests dies a Escòcia per trobar-se amb Sturgeon, però també amb la consellera a l'exili Clara Ponsatí, amb qui ha mantingut una reunió aquest matí.