El president de la Generalitat, Quim Torra, ha celebrat aquest dijous que el govern espanyol hagi fet finalment marxa enrere i hagi suspès la regla de despesa dels ajuntaments per al 2020. El president, que des de l'inici de la pandèmia havia defensat que els ajuntaments poguessin invertir els seus superàvits, ha lamentat que la decisió arribi "massa tard".
Torra ha recordat que a finals d'agost ja va enviar una carta a tots els alcaldes i alcaldesses de Catalunya per explicar-los la importància que el govern espanyol permetés la utilització de la totalitat dels romanents municipals per poder destinar-los a desenvolupar polítiques d'emergència social i fer front a la crisi socioeconòmica. En aquest sentit, ha destacat la lluita insistent dels ens locals per tal de canviar la norma, com finalment ha acabat passant.
En aquesta mateixa línia, també s'ha pronunciat el vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès, que ha defensat que "els ajuntaments han d’estar al servei de la ciutadania, no en un banc del ministeri d’Hisenda". "Rectificar és bo", ha dit.
La presió dels ajuntaments i el no de tota l'oposició en bloc al decret van fer que el govern de coalició patís la seva primera derrota parlamentària. Es va quedar absolutament sol: 193 vots en contra i 156 a favor. Tenia una forta contestació del món local, una contestació transversal, que anava de l’oposició de la dreta fins als socis de la investidura, passant per Unidas Podemos mateix. Totes aquestes formacions van denunciar el que consideraven una "confiscació" de l'Estat, que era qui distribuïa aquests romanents.
El nou decret
Segons han informat des del Ministeri d'Hisenda, el govern espanyol impulsarà en les pròximes setmanes un nou decret que preveu que els ens locals puguin utilitzar el superàvit del 2019 amb l'objectiu de finançar inversions, amb un impacte de 987 milions d'euros. A més, permetrà acabar l'any 2021 els projectes d'inversions financerament sostenibles iniciats el 2019 i que s'estiguin finançant amb superàvit del 2018. També permetrà utilitzar superàvit del 2019 per finançar despesa aquest any, sempre que es tanqui aquest exercici amb equilibri pressupostari.
Pel que fa als ajuntaments amb risc financer, podran pagar els seus deutes amb l'Agència Tributària i la Seguretat Social amb recursos del Fons d'Ordenació. També es permetrà a aquests consistoris cancel·lar els seus deutes del Fons per al Finançament de Pagament a Proveïdors a través de préstecs bancaris.
D'altra banda i amb caràcter "excepcional", es permetrà a les diputacions fer servir el superàvit de l'any passat per compensar la caiguda d'ingressos en els tributs especials. L'anunci arriba després que la setmana passada el Congrés tombés el decret dels romanents dels ajuntaments.
L'executiu espanyol calcula que el nou decret tindrà un impacte de més de 3.000 milions d'euros i inclourà, segons el ministeri, les mesures més "urgents" per als ajuntaments que es van pactar amb la FEMP i que van generar un major "consens". En aquest sentit, suspendrà la regla de despesa per a aquest any i prorrogarà l'ús del superàvit del 2019. També permetrà acabar l'any 2021 els projectes d'inversió iniciats el 2019 i finançats amb superàvit del 2018.