El president, Quim Torra, ha advertit el cap de l'executiu espanyol, Pedro Sánchez, que si vol comptar amb el suport dels independentistes al Congrés dels Diputats, haurà de plantejar una proposta clara i concreta "sobre com facilitar l'exercici del dret a l'autodeterminació de Catalunya", i ho haurà de fer aquest mes, "abans de novembre". "El marge del president Sánchez ha acabat", ha assegurat.

L'exigència d'una resposta del president espanyol a la crisi catalana ha estat un dels punts que ha centrat els primers minuts de la intervenció de Torra en l'obertura del debat de política general que s'ha posat en marxa aquest dimarts a dos quarts de cinc de la tarda. El cap de l'executiu català ha anunciat que avui mateix enviarà una carta a Sánchez emplaçant-lo a una reunió.

El debat comença l'endemà del primer aniversari de l'1-O i de les protestes registrades durant tota la jornada, que van ser especialment greus en la manifestació independentista de Barcelona on el malestar davant la falta de concreció del compromís independentista del Govern va provocar un enfrontament entre Mossos i CDR a les portes de la Cambra catalana.

Torra ha volgut respondre a aquest malestar marcant un termini clar a l'oferta de diàleg amb l'Estat. "Els oferim abandonar la unilateralitat exercida", ha assegurat Torra, que ha assegurat que el Govern no renunciarà "mai" al mandat de l'1-O, però estarien disposats a pactar un referèndum vinculant i acordat

Per això, ha exigit a Sánchez "compromisos valents" i "prou amenaces i vaguetats". "Hem estat molt pacients amb el tripartit del 155, però la paciència no és infinita", ha assegurat abans de plantejar el que ha descrit com la seva nova oferta de "concreció i diàleg".

Si aquesta proposta no arriba abans del mes de novembre, segons Torra, "l'independentisme no podrà garantir cap mena d'estabilitat al Congrés dels diputats a Pedro Sánchez". 

Fonts de l'executiu català asseguren que Torra ha pactat el contingut de la proposta amb els socis de govern, ERC i PDeCAT, que tenen representació al Congrés i que són imprescindibles per garantir la majoria a l'executiu del PSOE. No obstant, la ministra portaveu, Isabel Celaá, ha fet una compareixença per rebutjar el que ha descrit com un "ultimàtum" i ha replicat amb un contundent "autogovern i no independència".

Autocrítica

Pel que fa a les protestes i els aldarulls registrats en acabar la manifestació independentista de dilluns amb motiu de l'1-O, Torra ha reclamat autocrítica seriosa i ha advertit que "el camí a la independència no és aquest". "L'1 d'octubre es va fer a cara descoberta perquè en l'exercici de l'autodeterminació no tenim res a amagar", ha assegurat.

No obstant, tampoc ha defugit la pròpia responsabilitat sobre la situació i ha reclamat més intel·ligència política, responsabilitat i autocrítica per part de tothom. "I nosaltres els primers, sempre que calgui", ha admès.

En aquest punt ha anunciat que el conseller d'Interior, Miquel Buch, la dimissió del qual exigien els manifestants, compareixerà a petició pròpia davant del ple per donar explicacions sobre les càrregues policials de dissabte.

Torra ha volgut replicar la impaciència dels CDR assegurant que el seu govern no esperarà eternament per implementar el mandat de l'1-O i que, de fet, no està esperant sinó que avança cap al debat constituent. En concret, ha recordat iniciatives com el Fòrum social constituent, la marxa pels drets civils i l'oficina de drets civils i polítics que s'ha posat ja en marxa i ha anunciat que la Generalitat es personarà en totes les causes obertes per persecució contra l'independentisme i la llibertat d'expressió.

Causa justa

La darrera concreció ha arribat, però, en el tram final del discurs, quan ha abordat el judici contra els membres del Govern i els líders socials que van fer possible el referèndum. "La legislatura està condicionada a la resolució que pugui tenir les causes contra presos i exiliats. No podem acceptar cap sentència que no sigui l'arxivament del cas i la seva absolució. Pensen que el poble ho acceptarà? Que no reaccionarà? Que no ho faré jo o el govern?", ha interrogat.

El president ha explicat que "sobre la sentència dels presos" es construirà una causa justa. És a dir, que "si condemnen els presos polítics i exiliats, l’Estat espanyol estarà legitimant davant del món el dret de Catalunya esdevenir un Estat".

En aquesta situació, considera que la seva obligació serà canalitzar la resposta dels catalans a una sentència que no serà justícia sinó una venjança inacceptable, per la qual cosa, si és condemnatòria marcarà el "punt d'inflexió i de no retorn d'aquesta legislatura".

"Igual que la unió de les institucions, la ciutadania i de les organitzacions civils vam ser capaços de portar Catalunya a l'autodeterminació en un dels actes de desobediència respecte a l'Estat més important de la nostra història, aquesta mateixa unió convertirà el dia de la sentència en un nou dia de la victòria", ha pronosticat

Per fer això possible, ha advertit de nou, l'independentisme ha de ser fort, organitzat, determinat i digne del moment, "sense por".

Amb aquesta apel·lació ha tancat la seva intervenció. "No som aquí per administrar una autonomia ni per recrear-nos en paraules, som aquí per fer efectiva la República catalana", ha reblat.