El principal objectiu del nou president del Parlament: restablir “plenament” les institucions d’autogovern catalanes. Aquest ha estat l’eix central del discurs del republicà Roger Torrent aquest dimecres, després de ser escollit en la sessió constitutiva de la cambra, previ acord de la majoria independentista. “Em proposo treballar sense descans per restituir plenament el conjunt de les nostres institucions”, ha sostingut. Ha assenyalat que aquest ha de ser “el primer pas” del seu mandat.
“Amb aquest ple, amb la votació que acabem de fer, recuperem una institució política essencial, dipositària de la nostra sobirania”, ha defensat Roger Torrent, que ha volgut tenir un record especial per als vuit diputats que han hagut de deixar buit el seu escó per la presó o l’exili. “He de defensar el dret d’expressió de les 135 veus d’aquest Parlament, dels qui avui són aquí però especialment dels qui no hi poden ser”, ha assenyalat.
En aquest sentit, ha afirmat que aquesta legislatura “és encara més gran” pel "context complex i anòmal”, tant pels presos i exiliats, com per l’aplicació de l’article 155 de la Constitució espanyola i la intervenció de les finances de la Generalitat per part del Ministeri d’Hisenda. “Davant d’aquest escenari sense precedents democràtics, el primer pas és posar fi a la intervenció de les nostres institucions”.
El nou president de la cambra s’ha compromès a treballar perquè “la política torni a situar-se al centre de tot” i perquè es recuperi la “normalitat institucional necessària”. Ha assegurat que la cerca de l’entesa i el diàleg marcaran el seu mandat. Ha situat la democràcia i la convivència com a “pilars fonamentals”. “Sempre he procurat estendre la mà. Em prometo continuar en aquesta línia”, ha dit. Ha demanat als diputats col·laboració, respecte i “voluntat franca d’ajudar en el bon govern d’aquesta institució”.
Si bé ha fet referència al que ha anomenat “essència” del “republicanisme”, Torrent no ha parlat del desplegament de la República proclamada el passat 27 d’octubre. El discurs del nou president no ha estat aplaudit pels quatre diputats de la CUP, a diferència dels grups parlamentaris del PSC i Catalunya en Comú, que sí que ho han fet, els últims dempeus.
Malgrat ser el president més jove que ha tingut el Parlament de Catalunya, la segona autoritat del país ho ha volgut situar en el “relleu natural i necessari” cap al qual ha d’avançar el país. S’ha compromès a donar continuïtat a la mesura iniciada per la seva predecessora, Carme Forcadell, d’obrir les reunions de la Mesa als grups que no hi tenen representació.
De Forcadell n’ha agafat un altre compromís: “Com ha defensat reiteradament, al Parlament s’ha de poder parlar de tot, del que vulguin els diputats i diputades. Si no, per a què serveix un parlament?”.