Dia que passa, cop contra l'independentisme que arriba. Si avui al matí el president de Junts, Albert Batet, alertava des de l'hemicicle del Parlament d'una nova onada repressiva contra l'independentisme, el migdia sorprenia -o no- amb la notícia que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) envia a judici l'expresident del Parlament i actual conseller d'Empresa, el republicà Roger Torrent, els exmembres de la Mesa de Junts Josep Costa i Eusebi Camdepadrós, i Adriana Delgado (ERC) per un delicte greu de desobediència al Tribunal Constitucional per haver permès dues votacions sobiranistes i contra la monarquia, un fet al qual ha reaccionat de forma immediata Torrent: "La mateixa Fiscalia que arxiva les actuacions al voltant del Rei emèrit ens demana 20 mesos d'inhabilitació per haver permès debats i haver permès precisament que al Parlament es pugui parlar de monarquia". 

L'actual conseller d'Empresa ha atès els periodistes als passadissos del Parlament, on ha reconegut que la capacitat de sorpresa de l'independentisme ja està "absolutament superada", però malgrat això, no treu que sigui escandalós: "És escandalós que es persegueixi la paraula. És escandalós que en un Parlament democràtic no es pugui parlar d'allò que interessa als diputats i la ciutadania", ha lamentat Torrent, que ha apuntat que el dret a l'autodeterminació i la monarquia són debats presents a la societat catalana, i per tant és necessari que es puguin traslladar en el sí del Parlament català.

"Ens porten a judici per haver defensat la llibertat d'expressió, el dret a la iniciativa parlamentària. Ens porten a judici perquè voldrien que la Mesa és convertís en un òrgan censor que limités els debats al Parlament", ha lamentat l'actual conseller, que malgrat això, ha assegurat que tant ell com la resta de membres de la Mesa afronten amb total tranquil·litat el judici, i defensaran que al Parlament es pugui parlar de tot. A més, ha denunciat que la persecució contra la Cambra catalana és per com es pensa, i no pels temes sobre els quals es debat. En aquest sentit ha assegurat que en altres parlaments de l'estat espanyol s'han plantejat debats similars i no ha passat "absolutament res": "El que molesta no són els temes, és que pensem el que pensem. Però la ciutadania no deixarà de pensar el que pensa per més persecució i repressió". 

 

Carpetada

Fa una setmana justa que la Fiscalia va donar carpetada donant pas a que Joan Carles I no hagi de fer front a cap responsabilitat penal. Dos anys després, la Fiscalia del Tribunal Suprem ha decidit arxivar totes les investigacions iniciades al voltant dels tripijocs i possibles corrupteles del rei emèrit. Els motius de l'arxivament són diversos: des de la manca d'indicis o la prescripció fins a la protecció dels actes durant seu regnat per la figura de la inviolabilitat constitucional. Això sí, la Fiscalia sí que admet irregularitats, com l'ocultació de diners a l'estranger no declarats a Hisenda. De fet, durant l'últim any i mig ha procedit a dues regularitzacions fiscals. Tot plegat aplana a l'emèrit el camí de tornada a Espanya, com ja ha anunciat.