Després del 'no' instantani de la Moncloa a la proposta d'un referèndum que s'empari en la llei de claredat canadenca, el president del Parlament, Roger Torrent, creu que el govern espanyol "en el fons sap" que una consulta és l'única solució política pel conflicte Catalunya-Espanya.

En una entrevista a la Ser Catalunya, Torrent ha dit que "el govern espanyol sap que l'única via que hi ha per resoldre el conflicte amb Catalunya és el referèndum". Un dia després que plantegés el pacte de claredat a l'executiu del PSOE a Madrid, Torrent ha instat el president espanyol, Pedro Sánchez, que si té una altra proposta, "la posi sobre la taula" com a mostra de "valentia i responsabilitat política", però ha deixat clar que "la solució ha de passar per les urnes". 

Per Torrent, el pacte de claredat és una "solució política" que representa un pas endavant que recull l'esperit de l'1-O. "Estem plantejant unes regles del joc per definir com resolem aquest conflicte", ha argumentat el president, que ha apuntat que "com a demòcrata", respectarà els resultats encara que siguin contraris al que ell pensa. "S'ha d'aplicar allò que decideixen les urnes", ha reiterat. 

"Catalunya és l'únic territori de l'estat que no ha votat el seu marc jurídic", ha recordat Torrent, que ha mencionat l'Estatut del 2006 com l'origen del conflicte. "No és el que hem votat, hi ha un tribunal que trenca el text que havia estat legitimat pels ciutadans. Aquesta crisi s'ha de resoldre votant amb un referèndum", ha conclòs.

Cap línia vermella però cap xec en blanc

ERC va personar-se aquest dijous a Madrid amb una nova proposta per trobar una solució al bloqueig entre Catalunya i l'Estat espanyol. La resposta del govern espanyol va ser gairebé immediata quan el ministre d'Exteriors en funcions, Josep Borrell va tancar la porta al pacte de claredat exposant que no hi ha cap llei que possibiliti el referèndum.

Davant aquesta resposta, que ha qualificat d'"irresponsabilitat política", Torrent s'ha preguntat en qualitat de què ha respost Borrell. "La veu de Borrell, a qui representa, al govern espanyol? Si és així, l'independentisme creixerà", ha dit. 

Sobre la investidura, Torrent ha assegurat que ERC no posarà línies vermelles per bloquejar res. "Hi som per fer política, però no donarem cap xec en blanc", ha recordat. 

La sentència al judici al procés ha de portar "negociació"

Torrent considera que la resposta que es doni a la sentència del Tribunal Suprem al judici al procés ha de permetre mantenir una "fase de negociació". Es tracta, segons ha explicat, de "canalitzar la indignació democràtica cap a un escenari de construcció" que passa per un referèndum pactat i de fer compatible el "nou trencament" amb estar asseguts "impertèrrits" a la taula de negociació.

El moment de la sentència serà, segons Torrent, un "moment clau" en què caldrà recuperar el lideratge polític i unes "institucions fortes". D'altra banda, ha defensat que la resposta ha d'apel·lar el 80% dels ciutadans catalans.