Si "l'Estat més progresista de la història" no és responsable de l'espionatge a càrrecs polítics independentistes no tindrà cap inconvenient en iniciar una investigació per descobrir qui ha encarregat el programa Pegasus. Així ho creu el president del Parlament, Roger Torrent, qui també considera que el govern espanyol hauria de ser "el primer interessat" en saber tot això. En declaracions als micròfons de Rac1, el republicà també ha avançat que ben aviat se sabran més noms de càrrecs públics els mòbils dels quals han estat intervinguts. "No sé si tots seran independentistes, però sí un bon gruix", ha afirmat.
Querellar-se, una via
Torrent no descarta una querella per esclarir els fets. "No descarto una querella contra algú o per descobrir qui hi ha darrere l'espionatge, hi estem treballant amb l'equip d'advocats", ha apuntat, tot i que no ha precisat els passos judicials. També ha instat a l'Estat a iniciar una investigació, i que no ho faci evidencia que hi ha "un problema sistèmic i estructural, que ha impregnat totes les estructures de l'Estat". "Proves com aquestes evidencien que, amb l'actual règim polític, és impossible. També ho està demostrant la monarquia", ha afegit.
"Explorarem totes les vies judicials. Quan dic que no ens quedarem de braços plegats té a veure amb accions polítiques i possibles accions judicials", ha afegit.
En una propera reunió de la taula de negociació, la primera petició de Torrent serà acabar amb la "guerra bruta", ha dit, i ha afegit: "La resolució del conflicte ha de ser dins del marc democràtic i això implica exigir al govern espanyol que deixi enrere la guerra bruta".
Explicacions a Interior
El president del Parlament avui es posarà en contacte per carta i per telèfon amb la ministra de Defensa, Margarita Robles, per demanar-li explicacions sobre "l'espionatge polític" del què ha estat víctima. I és que Torrent assenyala el Centre Nacional d'Intel·ligència (CNI), que pertany al ministeri de Robles. També ha avançat que es dirigirà a organismes internacionals de defensa de drets fonamentals per denunciar el seu cas "il·legal" i que contactarà amb els líders socials, sindicals, polítics i internacionals amb qui es va reunir durant el període de vulnerabilitat de WhatApp.
Segons Torrent, el govern espanyol "hauria de ser el primer interessat en descobrir qui hi ha al darrere i garantir que s'acabi li guerra bruta contra l'independentisme" i ha assenyalat que és una qüestió que hauria de preocupar al conjunt dels demòcrates espanyols. "Un cop s'obre la porta a l'espionatge polític com es tanca?", ha preguntat.
Després que la portaveu del govern espanyol, María Jesús Montero, hagi dit que no tenien coneixement del cas d'espionatge a Torrent, el president del Parlament ha respost que si tan convençuts estan que no hi tenen res a veure, no haurien de tenir inconvenient amb una comissió d'investigació al Congrés.
Preguntat per les insinuacions de Cs, que apunten que els responsables de l'espionatge estan a les mateixes files del govern català, Torrent ho ha considerat un "intent ridícul de desviar l'atenció". I ha afegit que Catalunya no ha comprat el software i que, en canvi, l'estat espanyol és client de l'empresa israeliana des del 2015.
Més noms
Torrent ha assegurat que en els pròxims dies sortiran més nomes de persones a qui s'ha intervingut el mòbil a través del mateix programa Pegasus i ha avançat que un gruix d'aquestes persones són independentistes. No ha volgut però avançar noms argumentant que són els periodistes que han fet la investigació els qui han de gestionar la informació.