El president del Parlament, Roger Torrent, ha canviat l'ordre del dia del ple que havia de començar demà a les tres de la tarda i l'ha convocat a les 9 del matí. Des de presidència del Parlament s'argumenta que ho fa per una qüestió d'agenda atès que dimecres haurà de viatjar a Suïssa per participar a l'assemblea parlamentària de la fraconfonia.

Això no obstant, entre els grups parlamentaris s'atribueix aquest canvi a la voluntat d'avançar la votació de la moció sobre autodeterminació de la CUP i substanciar aquest punt abans que el Tribunal Constitucional, que es reunirà demà, tingui temps de pronunciar-se en contra i faci arribar un requeriment a la Cambra, la qual cosa obligaria a desobeir el requeriment o desestimar la votació.

El fet és, però, que el canvi d'horari ha estat decidit pel president del Parlament sense acordar-ho amb el Govern, que a les 9,30h té convocada la reunió del Consell Executiu. Això farà que el president, Quim Torra, i el conseller Miquel Buch, que són també diputats, no puguin acudir a la Cambra.

Des del Govern s'assegura que es tracta d'una "decisió unilateral" de Torrent que no ha estat pactada ni "comunicada de manera formal", però es puntualitza que "és la seva potestat".

Fonts del grup de JxCat, asseguren que l'executiu està molest perquè Torrent no ha tingut en compte la impossibilitat del president de la Generalitat d'assistir al ple atès que a la mateixa hora hi ha convocat el Consell Executiu.

Des de la presidència del Parlament, però, asseguren que s'havien informat prèviament a Torra del canvi.

La moció de la CUP, que es debatrà demà expressa "la voluntat d'exercir de forma concreta el dret a l'autodeterminació i de respectar la voluntat del poble català". La Mesa la va acceptar a tràmit fa quinze dies i divendres passat el govern de Pedro Sánchez va decidir presentar un incident d'execució de sentència davant del TC.