El president del Parlament, Roger Torrent, ha reclamat aquest dilluns la fi de "la judicialització de la feina parlamentària". En un acte solemne d'homenatge als exdiputats de la cambra, en el marc de les celebracions pels 40 anys de la restitució del Parlament, Torrent ha assegurat que aquesta "judicialització desvirtua la institució".

"El Parlament necessita que es posi fi a la judicialització que el tenalla. Cal resoldre democràticament i pacíficament el conflicte amb l'Estat com reclama la majoria de la ciutadania", ha demanat. "Un conflicte enquistat des de la sentència de l'Estatut que va trencar el mecanisme constitucional de la seva reforma", ha emfatitzat.

 

Torrent ha justificat les seves paraules denunciant que les intervencions judicials a les activitats del Parlament "limita la capacitat dels diputats i les diputades a l'hora de treballar pel benestar de la ciutadania". 

Torrent ha posat com a exemple que la meitat de les 26 lleis impulsades la passada legislatura, "la majoria de caràcter social", ha apuntat, van ser recorregudes al Tribunal Constitucional, que les va suspendre fins a prendre una decisió final. 

Homenatge exdiputats parlament David Fernandez Albiol Iceta Himne Els Segadors - Sergi Alcazar

Imatge dels exdiputats presents a l'acte cantant 'Els Segadors' a la cloenda de l'acte | Sergi Alcàzar

Per altra banda, Torrent, i també la resta dels exdiputats que han parlat avui, han volgut posar en valor la tasca del Parlament, recordant que és la institució que escull el president de la Generalitat i que elabora les lleis "que donen forma al país".

En aquesta línia, Torrent ha presentat el "treball parlamentari" com una de les principals víctimes de "l'evolució comunicativa". El president del Parlament ha assegurat que avui dia, arreu, "es fomenta l'enfrontament constant i permanent i s'atia una polarització que porta el debat públic a la desqualificació personal". "Es generen així escenaris de bons i dolents, i la política es banalitza", ha lamentat.

Els exdiputats

Torrent ha conclòs un acte que ha iniciat l'exdiputada d'Unió Concepció Ferrer, qui va ser una de les primeres vuit dones parlamentàries, i la primera en ser membre de la Mesa del Parlament. "Pocs parlamentaris han exercit la seva funció amb tantes ganes com els de la primera legislatura", ha explicat.

Homenatge exdiputats parlament Concepció Ferrer i Casals - Sergi Alcazar

L'exdiputada d'Unió Concepció Ferrer durant la seva intervenció | Sergi Alcàzar

L'ha seguit l'exdiputat de CDC Francesc Codina, un dels encarregats de la constitució i l’habilitació del Parlament l’any 1980. Codina també ha destacat "l'esforç i la il·lusió" que va posar en la recerca del personal que tornaria a fer funcionar el Parlament quaranta anys després del seu tancament.

L'exdiputada del PP Dolors Montserrat i Culleré, primera dona en ser portaveu d'un grup parlamentari, ha protagonitzat un discurs més agre, demanant "respecte i el compliment de les lleis de la Constitució i l’Estatut", en clara referència al procés independentista.

Per la seva banda, l'exdiputada del PSC Manuela de Madre Ortega, primera dona en ser presidenta del seu grup parlamentari, ha apel·lat a fer tornar el consens i la cordialitat a la cambra.

Homenatge diputats Parlament Manuel de Madre PSC - Sergi Alcàzar

L'exdiputada del PSC Manuela de Madre Ortega, primera dona en presidir un grup parlamentari | Sergi Alcàzar

Per últim, l'expresident del Parlament Ernest Benach (ERC) ha reivindicat la continuïtat de la cambra malgrat la Guerra Civil espanyola i la dictadura franquista, reconeixent la feina dels expresidents del Parlament a l'exili. Així doncs, Benach s'ha mostrat orgullós que mai s'ha trencat "el fil de la història" entre el primer president del Parlament, Lluís Companys, i l'actual.

Imatge principal | Els exdiputats que han participat a l'acte: Concepcio Ferrer, Francesc Codina, Dolors Montserrat i Cullere, Manuela de Madre, Ernest Benach i el president Roger Torrent.