“Hem de posar-nos d’acord sobre el quan, el com i sota quines circumstàncies celebrarem el referèndum que posi fi al conflicte”. Amb aquesta proposta, un “pacte de claredat”, s’ha presentat Roger Torrent aquest dijous a Madrid. El president del Parlament de Catalunya ha fet una nova crida al diàleg i ha reclamat “valentia” a un Pedro Sánchez fins ara "absent de Catalunya" per enfrontar-ho. Abans, ha advertit, caldrà superar l’escenari de judicialització i repressió.

Des de la capital de l’Estat, en un esmorzar de Fòrum Europa, Roger Torrent ha recordat la sentència de l’Estatut “va trencar el vincle entre legitimitat i legalitat”, i per això ha avisat que “aquesta reivindicació no desapareixerà fins que no puguem votar un altre cop”. Davant d’aquesta disjuntiva, el dirigent republicà ha sostingut que “hem de clarificar les condicions i les circumstàncies a partir de les quals els catalans podran decidir mitjançant un referèndum l’estatus polític i jurídic del seu país”.

“Existeix una majoria social que de forma pacífica i continuada ha manifestat la voluntat de prendre aquesta decisió en un referèndum, i això hauria de ser suficient”, ha assegurat el president del Parlament. Ha advertit que "la llei no pot ser una excusa per impedir-ho". Malgrat tot, ha afegit que “si l’Estat considera que amb això no n’hi ha prou, que ens digui quan i com estaria disposat a preguntar a la ciutadania quin projecte vol per a Catalunya”. Ho ha resumit com una qüestió de voluntat política.

En aquest sentit, Torrent ha avisat que “no és acceptable” que l’Estat no posi cap solució sobre la taula. “Avui encara no sabem si el president Sánchez té alguna proposta”, ha lamentat, preguntant-se si és per por o perquè realment no en té cap. Ha avisat que “un país no es pot governar sense cap projecte per als seus ciutadans”.

"Avui jo he vingut aquí a tendir ponts i a posar una proposta concreta sobre la taula, però el president Sánchez, que és qui hauria de prendre la iniciativa, continua absent a Catalunya i, més enllà de gestos cosmètics, no ha fet absolutament res per resoldre el conflicte ", ha lamentat.

Investidura

Aprofitant la seva presència a la capital de l’Estat, el dirigent d’ERC ha fet onejar la bandera del diàleg. És per això que ha demanat a l’altra part de la taula, la del govern de Pedro Sánchez, “tenir valentia per arribar a acords”. En aquesta línia, ha instat a superar les crítiques internes: “Els bons acords mai no són del gust de tothom”.

Sobre la posició determinant dels republicans en la investidura de Pedro Sánchez, Torrent ha reivindicat que “estem aquí per fer política”. És per això que ha dit que no hi haurà “ni línies vermelles ni xecs en blanc”. S’ha preguntat quin PSOE es trobaran al davant, “el que parla de diàleg o el que aplica el 155 a Catalunya”.

Sentència i indults

Amb la sentència del cas 1-O que ha d’arribar després de l’estiu, el president de la Cambra ha avisat que s’iniciarà una nova fase política que “definirà el futur de les relacions entre Catalunya i l’Estat”. Ha reclamat que, tot i això, no s’abandoni la taula de diàleg. S’ha preguntat si el govern de Sánchez “voldrà treure el conflicte polític de les presons”, una presó que "a més d'injusta i cruel és ineficaç". Ha defensat una resposta “el màxim d’unitària possible” a una possible condemna.

Torrent no s’ha volgut situar en un escenari d’indults als presos polítics en cas de condemna, perquè “suposa acceptar —i això no ho farem— que el que es va fer l’1 d’octubre va ser un delicte”. En aquest sentit, ha defensat que “posar urnes no pot ser un delicte”.

Borrell, eleccions i 155

Quan se li ha preguntat per l’elecció de Josep Borrell com a nou cap de la diplomàcia europea, Roger Torrent ha admès que “no és un element esperançador”. Ha recordat que “la seva trajectòria, declaracions i actituds cap a Catalunya no han demostrat una voluntat de diàleg polític, sinó més aviat el contrari”.

Pel que fa a la seva possible candidatura en unes eleccions catalanes, que "no sap" quan seran, Torrent ha evitat descartar-se, tot i que ha subratllat que ara mateix Oriol Junqueras és el candidat en tots els comicis i que no entendria que “fos inhabilitat per posar urnes”.

Sobre la sentència del Tribunal Constitucional que avala l’aplicació de l’article 155, el dirigent republicà ho ha vist com “una nova mostra del tancament de l’Estat de les autonomies”. Quan se li ha preguntat sobre el paper que pugui tenir el rei Felip VI en el futur del conflicte català, ha dit que “el que segur que no espero del rei és un altre 3 d’octubre”.

A la conferència de Torrent hi han assistit algunes personalitats, com els consellers Chakir El Homrani i Alba Vergés, el portaveu d’ERC, Gabriel Rufián, o el president de Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre, a més de diplomàtics, com l’ambaixador d’Holanda a Espanya.