El president del Parlament, Roger Torrent, va anunciar aquest dimecres al vespre la convocatòria del ple d'investidura de Jordi Turull com a president de la Generalitat per a aquest dijous a les cinc de la tarda. El ple, que en principi estava previst per a la setmana vinent, s'ha precipitat davant la citació del jutge del Suprem Pablo Llarena, que ha convocat per a aquest divendres els diputats que figuren a la causa de l'1-O —entre els quals hi ha Turull— per comunicar-los el seu processament. Aquest nou pas en la instrucció podria fer que se'ls tornés a aplicar mesures cautelars d'empresonament.

Torrent va comparèixer aquest dimecres a les deu de la nit al despatx d'audiències del Parlament després d'haver enllestit telefònicament la ronda de consultes amb els grups parlamentaris per acordar la convocatòria del ple. Com a conclusió d'aquella ronda, que inicialment estava prevista per a aquest dijous, va certificar que "l'únic candidat proposat" va ser Turull, que és "qui pot assolir més suports", per la qual cosa en va proposar el nom per sotmetre'l al debat d'investidura.

Aquest va ser el segon cop que Torrent va comparèixer aquest dimecres. Al matí, a dos quarts de dotze, va comunicar des del mateix faristol que Jordi Sànchez li havia fet arribar una carta de renúncia com a candidat, per la qual cosa va anunciar que obria contactes amb els grups per convocar un ple que es preveia per a la setmana vinent.

Aquest dimecres al vespre el president va argumentar la decisió de convocar la investidura per a aquest dijous mateix, apel·lant al seu "compromís per defensar la dignitat del Parlament, protegir els drets polítics dels diputats, de tots, i per preservar el mandat democràtic de la ciutadania". "Tots som conscients dels moviments i les ingerències sobre el Parlament que hem viscut les darreres setmanes. Lamentablement, aquestes ingerències ja han vulnerat els drets polítics de Jordi Sànchez. Aquestes ingerències també es podrien produir el proper divendres", va admetre.

Davant la possibilitat d'un nou entrebanc imposat pel Suprem a la investidura, va voler deixar clar que "són els diputats del Parlament els que decidiran si Jordi Turull serà o no el president de la Generalitat en un ple d'investidura efectiu". "Aquest dijous els diputats ens reunim per fer el que ens toca fer sempre, per parlar, debatre i votar", va concloure.

Aquesta va ser la conclusió d'una tarda de reunions al Parlament després que JxCat decidís buscar un acord per impulsar la investidura i esquivar així el nou moviment del jutge. Les converses amb la CUP i ERC van anar obrint pas a aquesta possibilitat. JxCat va haver de reunir a les vuit del vespre els seus diputats per donar el vistiplau al nom de Turull. A mitja reunió del grup, Elsa Artadi va sortir a comunicar a Torrent la designació del conseller com a candidat i aquest va anunciar que posava en marxa els contactes telefònics. A les deu, Torrent feia la seva segona compareixença del dia per anunciar l'hora del ple i el candidat.

Per sortir escollit en primera volta cal majoria absoluta, per la qual cosa Turull necessita el vot de la CUP, que aquest dimecres al vespre va convocar una roda de premsa a tres quarts d'onze per anunciar que decidirà el seu vot poc abans de la celebració del debat. Si la investidura no prospera en primera votació es convocarà la segona, 48 hores més tard. Aleshores n'hi hauria prou amb una majoria simple, de què JxCat i ERC no disposen ara mateix atès que Carles Puigdemont i Toni Comín no poden delegar el vot.