El president del Parlament, Roger Torrent, constata que darrere de la querella de la Fiscalia contra ell hi ha motivacions polítiques i també que busquen aprofitar el moment que, segons ell, més els interessa. Ahir, aquesta va tornar a carregar contra les institucions catalanes, Torrent i els membres de la Mesa, pel rebuig a la sentència del procés: "El que voldria el TC és que la Mesa es convertís en un òrgan censor, per això es va posar en contacte amb els funcionaris", ha dit Torrent en declaracions a Aquí Cuní, de Ser Catalunya.
I assegura que les intencions del Tribunal Constitucional són que "no es pugui parlar d'autodeterminació ni reprovar la monarquia" al Parlament. Torrent ja ha advertit: "Això no ho acceptarem, perquè aleshores el Parlament i la democràcia estarien limitats". I recorda que aquests debats, o similars, ja s'han plantejat en altres Parlaments i no han tingut les mateixes conseqüències, pel que evidencia "l'arbitrarietat" de la decisió.
Ara, la querella admet dues interpretacions: la política, però, òbviament, també la jurídica. Malgrat que Torrent dona més pes a la primera qüestió, ha afirmat que faran una revisió jurídica i es deixaran aconsellar pels lletrats de la casa i els que cadascú pugui tenir. En aquesta querella també hi consten Josep Costa, Eusebi Campdepadrós i Adriana Delgado per admetre a tràmit la proposta de resolució que Junts per Catalunya, ERC i la CUP van presentar com a resposta a la sentència del judici del procés.
Torrent respon a Costa
El vicepresident primer de la Cambra, Josep Costa, ahir va afegir la nova querella de la Fiscalia a la demanda que ja va presentar davant del TEDH junt amb el secretari primer de la Mesa, Eusebi Campdepadrós —tots dos de Junts—, denunciant "coaccions i censura" del Tribunal Constitucional contra el Parlament.
Malgrat les diferències de partit, Roger Torrent suma esforços i reconeix que "durant tota la legislatura hi ha hagut una dinàmica d'intentar desgastar el soci independentista aprofitant la repressió" i que "es tracta de cooperar, no de competir" entre Junts i Esquerra. I tanca files: "La dialèctica no es pot basar en retrets o circumscrita a Twitter i els seus caràcters".
Pel que fa a l'interrogant de qui presidirà el Parlament en la propera legislatura, Torrent no tanca la possibilitat a tornar a reeditar la seva presidència però tampoc que la CUP la pugui presidir: "Està bé que la CUP arribi a la conclusió que per fer política efectiva, arribi a les institucions. Si volen transformar la societat, millorar l'entorn i el context, es fa des de les institucions. El Parlament també és una oportunitat, em sembla bé que puguin plantejar aquesta implicació".