Aquest dissabte és 12 d'octubre, dia de la festa nacional espanyola, anteriorment Dia de la Hispanitat, i des dels partits sobiranistes catalans —i també bascos i gallecs— s'han pronunciat en contra de la festivitat emprant el ja habitual lema "res a celebrar". Nombroses veus destacades o comptes oficials de partits polítics i associacions independentistes s'han pronunciat aquest matí en les seves xarxes socials, ja sigui per expressar-se en contra de vincular Catalunya a la hispanitat o perquè consideren que no s'hauria de commemorar aquesta data associada a la conquesta del continent americà.

el secretari general de Junts, Jordi Turull, ha afirmat en una piulada que "res a celebrar i molt a reivindicar i a denunciar d’una 'Hispanidad' que s’ha obert camí i s’ha mantingut a tants indrets a cop de genocidi, imposició i/o repressió". També ha subratllat que el seu partit no farà festa avui, sinó que s'han organitzat jornades de feina a diverses localitats al llarg del dia. Per la seva part, el membre de la cúpula de Junts Aleix Sarri ha censurat que se celebra "la conquesta de tot un continent i el genocidi dels seus pobles originaris" i ha detallat episodis de la conquesta americana en un llarg fil a 'X' (Twitter).

Més tard s'ha sumat l'expresident de la Generalitat i líder de la formació, Carles Puigdemont, que si bé no ha estat tan explícit, ha aprofitat la jornada per recomanar la biografia de Simón Bolívar a càrrec de Marie Arana: "En veient el que els espanyols van ser capaços de fer per combatre el desig de llibertat dels pobles de l'Amèrica del Sud, sembla mentida que la corona espanyola no se senti interpel·lada quan li demanen que reconegui el mal que es va fer en el seu nom i sota les seves ordres", ha apuntat en la seva piulada.

Des d'Esquerra Republicana han estat més breus: "El 12-O, res a celebrar" en una piulada acompanyada d'imatges en blanc i negre de la desfilada militar del 12 d'octubre a Madrid. Per la seva part, el cap de llista dels republicans al Congrés dels Diputats, Gabriel Rufián, ha escrit una piulada irònica en la qual afirma que per a tots els països d'Amèrica Llatina es parla d'"invasió", mentre que Espanya parla de "descoberta". I afegeix un dard a Israel per la matança que perpetra a Palestina i el Líban i diu que l'estat hebreu parlaria de "defensa pròpia".

A l'esquerra anticapitalista i independentista, la CUP, Arran, el SEPC, Alerta Solidària i altres entitats s'han unit per emetre un manifest conjunt en el qual denuncien que "el Regne d'Espanya celebra encara avui dia l'espoli colonial, l'ocupació militar i el genocidi perpetrat sobre diversos pobles de l'Amèrica Llatina fa més de 500 anys". També denuncien la "continuïtat" actual de l'"imperialista llegat colonial" i ho veuen en la "ingerència" d'Espanya sobre Veneçuela, el "racisme institucional" o en la "subjugació" als territoris de parlar catalana. També afegeixen avui una àliga de Sant Joan —la que antigament estava a la bandera espanyola— en flames.

Des de les entitats, Òmnium Cultural ha afirmat que res a celebrar "perquè no commemorem genocidis, colonialisme ni dolor". El president de l'entitat, Xavier Antich, ha asseverat aquest matí en una piulada que "cap institució a Catalunya hauria de celebrar el 12 d'octubre" perquè commemora, diu, "el colonialisme, el genocidi i l'aniquilació dels pobles indígenes". "La lluita per l'alliberament nacional és solidària amb els pobles oprimits", ha afegit. Per la seva part, l'Assemblea (ANC) sosté que "res a celebrar, ni hispanitat ni genocidi" i afirma que "aquí treballem cada dia per la República Catalana".

Pel que fa al País Basc, EH Bildu s'ha limitat a publicar una piulada en la qual diuen "Agur" (adeu) i un vídeo en el qual surt una joguina d'un Guàrdia Civil caminant que acaba caient a terra. Si bé des del PNB no s'han pronunciat, el lehendakari Imanol Pradales continuarà amb la tradició dels seus precedents al càrrec i no assistirà als actes a Madrid. Pel que fa a Galícia, el Bloc Nacionalista Gallec (BNG) ha expressat en xarxes que "ni monarquia corrupta ni hispanitat, res a celebrar. Sobirania, democràcia i drets". Des del valencianisme, Compromís no s'ha pronunciat. La Chunta Aragonesista, tampoc. Per la seva part, Coalició Canària tampoc no ha dit res, però el president Fernando Clavijo no assistirà a Madrid.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!