Quan Convergència i Unió (CiU) va perdre per primer cop el poder de la Generalitat amb l'arribada del tripartit de Maragall l'any 2003, el partit ja liderat, aleshores, per Artur Mas va començar la nomenada 'travessia pel desert'. Allò va servir als convergents per renovar lideratges o el missatge, però també per fer oposició al Govern, aleshores, presidit per Pasqual Maragall. Junts, ara, viu un procés similar després que l'octubre del 2022 decidissin marxar del Govern de Pere Aragonès. Amb la Diputació de Girona com la primera institució que presideixen, juntament amb l'alcaldia de Sant Cugat, els juntaires fan una dura oposició a l'executiu presidit per Salvador Illa amb els seus 35 diputats. També han renovat lideratges, tal com es va veure al congrés de Junts a Calella el passat octubre, amb noms emergents com el diputat i combatent contra el caos de Rodalies, Salvador Vergés; la portaveu al Parlament, Mònica Sales, o la diputada i secretària d'organització, Judith Toronjo.
Això, però, va acompanyat d'una renovació del discurs. Amb les eleccions municipals com els pròxims comicis previstos, si no n'hi ha d'anticipades, el partit presidit per Carles Puigdemont ha posat el focus en les principals preocupacions de la ciutadania: multireincidència, lluita contra l'ocupació, rebaixa d'impostos, Rodalies..., però sobretot se centra en la immigració, tal com s'ha vist amb les negociacions per a la delegació integral de les competències que han durat més d'un any. De fet, internament, els juntaires han creat una comissió per abordar el desplegament de competències. Tanmateix, la renovació del missatge s'ha d'explicar, i per això Junts per Catalunya comença aquest dijous una ruta arreu de Catalunya amb l’objectiu de donar a conèixer el model de país que defensa el partit, les mesures que s’estan impulsant, i establir un diàleg directe amb la societat civil.
El president Pujol, de fet, ho anomena 'fer país' o 'passar el rasclet', i és que l'expresident de la Generalitat també va recórrer totes les comarques de Catalunya abans de convertir-se en president de la Generalitat l'any 1980. El partit de Puigdemont, sota el nom ‘Junts s'explica’, comença aquest cicle a la Casa de Cultura de Girona amb la participació del secretari general, Jordi Turull, el diputat Salvador Vergés i la vicealcaldessa de Girona, Gemma Geis. La idea és que en cadascuna de les comarques Turull acompanyi el cap de llista municipal i un diputat de la vegueria en concret. Fins i tot està previst que en alguna hi intervingui Carles Puigdemont de forma telemàtica.
La ciutadania hi podrà participar
De fet, no es tracta d'un simple míting, sinó d'unes conferències en les quals la ciutadania podria parlar, preguntar, opinar o proposar; també amb la participació d'entitats locals, lingüístiques, culturals, socials i patronals de cada comarca o vegueria. De moment, hi ha aquestes trobades programades en diverses ciutats, com Mataró, Vic, Manresa, Tortosa o Lleida. També un dels objectius és projectar els candidats municipals, i és que des del congrés de Calella el municipalisme ha agafat més pes dins del partit. De fet, fins i tot han creat una executiva interna municipalista (Espai Municipalista), el president de la qual és l'alcalde de Sant Cugat del Vallès, Josep Maria Vallès.
Una de les carpetes de les quals parlaran també són els discursos d'odi. Des de Junts neguen que aquest cicle de navegació pel país sigui una resposta a l'enquesta del Centre d'Estudis d'Opinió, que, el mateix dia que el Parlament demanava el cessament de la consellera Paneque, donava fins a 10 diputats a Aliança Catalana, amb una davallada de Junts per Catalunya.