Pedro Sánchez ha posat el fre de mà i ha canviat d’estratègia amb Junts per Catalunya. En un dia i mig, i després de la reunió a Suïssa, ha fet un repòquer de gests amb els independentistes de Míriam Nogueras: retirar el sostre de dèficit de l’ordre del dia de dijous al Congrés, acceptar una negociació sobre aquest tema, enviar una carta a Europa per reclamar l’oficialitat del català, reactivar les comissions d’investigació sobre l’Operació Catalunya i el 17-A, i comprometre’s a desclassificar els informes del CNI sobre els atemptats del 2017. I ha, també, accedit a debatre a la cambra baixa sobre atorgar al Centre Nacional d’Intel·ligència d’una major transparència. El tracte prioritari a aquest partit independentista, però, genera enveges als socis parlamentaris habituals dels socialistes, i amenacen ara d'encarir els seus suports a l’hemicicle madrileny.

Esquerra Republicana i Podemos han començat a rondinar. Fonts d’ERC al Congrés dels Diputats manifesten que el PSOE haurà de negociar ara amb tots els grups parlamentaris el seu suport al sostre de dèficit. És una forma d’anunciar que encariran el seu ‘sí’ a la senda, perquè ja hi van votar a favor el passat mes de juliol, quan la cambra baixa va tombar-ho amb el ‘no’ de Junts. I ara el govern espanyol havia presentat un sostre exactament igual, però ha fet marxa enrere quan els diputats de Míriam Nogueras ho anaven a tombar novament. “Cal negociar des de zero”, apunten des de les files republicanes a Madrid. Expliquen que en la negociació demanaran coses que estan pendents amb el PSOE i no descarten posar noves exigències sobre la taula.

De fet, aquest dimarts, Gabriel Rufián va disparar contra “l’error” comès pel PSOE quan va decidir fer marxa enrere amb la senda de dèficit; un gest que implica cedir davant del “xantatge” de Junts per Catalunya. “Que entengui el PSOE que si l’obre per a uns, l’obre per a tots, comencem de zero”, sostenia el líder d’ERC al Congrés en referència a les negociacions amb els socialistes per aprovar un pas imprescindible per tenir pressupostos generals de l’Estat el 2025. “Segurament no tindrem els mateixos interessos que la dreta catalana, però ho intentarem”, va sentenciar.

Davant l’empipada d’ERC, Míriam Nogueras va replicar que li agradaria tenir-los al costat i “no fer aquesta lluita sols”. I també va disparar contra el PSC. En una entrevista a la cadena SER, va recordar que fa una dècada, tant els socialistes com els republicans van votar al Parlament a favor d'una resolució que instava el govern espanyol a reservar per a les comunitats autònomes un terç dels objectius de dèficit. És precisament el que ara demana Junts i que el govern espanyol diu, de moment, que és “inassumible”. A més, en una altra entrevista a RNE, Nogueras va furgar en la ferida dels diputats de Gabriel Rufián assegurant que en la darrera legislatura van ser constantment “enganyats” pel PSOE. “I ara disparen contra Junts”, va lamentar; a banda de reivindicar que el seu partit sí que “manté la posició”.

Podemos també encareix els seus suports

També Podemos ha fet un crit al cel. Aquest dimecres, en declaracions als passadissos del Congrés, Ione Belarra advertia que la seva formació reconsiderarà el seu suport al sostre de despesa si en la negociació amb Junts per Catalunya s’inclouen “concessions en clau conservadora”. I va avisar que en la mesura que els seus vots siguin imprescindibles, “obligaran” Pedro Sánchez a “girar a l’esquerra”. En converses informals amb els periodistes de la cambra baixa, la capitania de Podemos admet que estan farts del paper protagonista de Junts. Reconeixen que el grup parlamentari de Míriam Nogueras ha aconseguit acaparar tots els focus i situar-se en una situació privilegiada en les negociacions amb el PSOE.

El PNB tem “penúries” als pressupostos si s’ajorna la seva aprovació

També aquest dimarts el PNB va valorar la decisió del govern espanyol de desar al calaix el sostre de despesa. A parer d’Aitor Esteban, desar-la durant massa temps pot provocar “penúries” als pressupostos generals del 2025. No obstant això, el portaveu del PNB al Congrés ja va deixar clar que el seu partit té voluntat d’aprovar aquest tràmit. Cal tenir sempre en compte que els jeltzales governen al País Basc del bracet dels socialistes. A parer d’Esteban, el sostre proposat pel Ministeri de María Jesús Montero “beneficiaria totes les institucions de l’Estat”.

Bildu, per la seva banda, i com ja és habitual en aquesta formació, va reiterar dimarts la seva voluntat d’aprovar el sostre de dèficit del govern espanyol. L’argument que va exposar Arnaldo Otegi, coordinador general dels abertzales, és que l’alternativa a un govern de PSOE i Sumar és una Moncloa ocupada pel PP i per Vox.

 

Els pressupostos, pendents dels congressos d'ERC i Junts

Sigui com sigui, Pedro Sánchez ja va deixar clar aquest dimecres al vespre que els pressupostos generals de l'Estat seguiran un calendari adaptat als congressos d'octubre i novembre que celebraran Junts per Catalunya i Esquerra Republicana, respectivament. “No fem polítiques sobre el buit; caldrà esperar els congressos dels socis parlamentaris”, va respondre el president del govern espanyol en roda de premsa a les preguntes dels periodistes sobre aquesta qüestió. “Pas a pas; primer anem al sostre de dèficit”, va afegir el líder socialista, a banda d'assegurar que té entre cella i cella fer els "deures" i aprovar uns comptes pel 2025. Així doncs, el PSOE esperarà a veure com respira l'independentisme a partir del mes de novembre per encarar la resta de la legislatura. 

Malgrat tot, durant el seu discurs en aquesta compareixença davant dels mitjans de comunicació, va disparar contra el PP, que “mira cap a un altre costat i vota en contra de posar 12.000 milions d’euros per a les comunitats autònomes”. Dit això, va asseverar que el “Pla A” de l’executiu que presideix és aprovar els comptes.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!