Tractorada d'Unió de Pagesos aquest dimarts 9 de maig contra el govern espanyol per la sequera, amb l'objectiu d'exigir una resposta "sòlida i urgent" a l'Estat davant de la "gravíssima situació" de l'agricultura catalana per "la mala gestió de l'aigua". En una roda de premsa aquest dilluns, el sindicat ha convocat mobilitzacions a Lleida, Tarragona, Girona i Vic (Osona). En el cas de la capital del Segrià, la tractorada sortirà de les diverses capitals i municipis de Ponent fins a arribar a la ciutat — a l'esplanada davant del Decathlon, on les diverses columnes de vehicles s'ajuntaran. Cap a les 9.30 hores està previst que la protesta surti d'aquest punt i recorri el pont de la Universitat fins a acabar davant de la subdelegació del govern espanyol, a la plaça de la Pau.
Amb aquesta tractorada, Unió de Pagesos reclamarà mesures específiques a l'executiu estatal davant la sequera i per "aturar l'entrada en vigor de l'augment de la burocràcia estatal que implica el Quadern digital d'explotació agrícola". Tot, després de no haver rebut cap resposta per part del govern espanyol al paquet de mesures per abordar la situació que es va fer arribar a l'abril. Entre aquestes mesures hi figuren ajuts directes, finançament i flexibilització de les condicions d'aquestes ajudes i de les de desenvolupament de la política agrària comuna (PAC), fiscals (IRPF, tarifes de l'aigua, IBI de rústica...) i socials (quotes de la Seguretat Social, ERTO a les explotacions i a les cooperatives i altres entitats associatives del sector). A més, es demanen obres d'emergència per "facilitar aigua que asseguri els abastaments imprescindibles per a la supervivència de la ramaderia i de les plantacions de cultius llenyosos".
Segona tractorada el dimarts 16 de maig
La cosa no s'acaba aquí, ja que hi haurà una segona tractorada el dimarts 16 de maig. En aquest cas, la marxa sortirà des de diversos punts de Catalunya i acabarà a Saragossa — davant de la seu de la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE), on Unió de Pagesos espera poder mantenir una trobada amb representants d'aquest òrgan (com ja reclamen fa setmanes). I és que el sindicat ha criticat que la "manca de planificació i la improvisació de la CHE han donat a les recents restriccions del reg a la conca del Segre, així com a la part baixa de l'Ebre per la sequera".
Així, els pagesos han exigit que l'organisme informi "de manera totalment transparent" de la gestió que ha fet dels recursos hídrics de la conca de l'Ebre i els sistemes que aquesta integra — així com que el govern espanyol assumeixi les responsabilitats que se'n derivin. Concretament, Unió de Pagesos ha carregat contra la "incertesa" sobre l'abast de la manca d'aigua i ha reclamat a l'executiu estatal tant que "clarifiqui" l'escenari que hi ha com que "prengui mesures" perquè la pagesia pugui tirar endavant. A més de transparència, el sindicat també ha demanat a l'Estat que "assumeixi responsabilitats" per la "mala gestió de l'aigua" que ha fet la CHE. Sobre aquesta gestió, han retret que s'hagi permès a les centrals hidroelèctriques buidar els pantans per generar electricitat.
La "mala planificació" de les últimes setmanes
Unió de Pagesos ha afirmat que les dues protestes volen demanar "responsabilitat i transparència" perquè la CHE informi de la gestió que ha fet dels recursos hídrics de la conca de l'Ebre en els darrers mesos, alhora que volen "pressionar" perquè el govern espanyol "assumeixi" les conseqüències d'aquesta gestió. També ha convidat a la resta d'associacions agràries a sumar-se a la protesta.
El coordinador del sindicat, Joan Caball, ha indicat que "amb fe no vivim, vivim de realitats i el sector de la pagesia necessita respostes i les necessita ja". També ha criticat la "mala planificació" i les mesures contradictòries que s'han pres en les últimes setmanes: "No pot ser que al sector de la fruita li diguem que avui tindrà aigua per mantenir els arbres, demà per mantenir els arbres i la collita, i l'endemà ni per una cosa ni per l'altra". És així com els pagesos han urgit l'Estat a aplicar mesures davant la preocupació per la possibilitat que les restriccions de reg que afecten el canal d'Urgell i el Segarra-Garrigues es puguin estendre a la resta d'infraestructures hidràuliques del territori — com ara els canals de Catalunya-Aragó, el de Pinyana o, fins i tot, la séquia auxiliar del canal d'Urgell. En definitiva: han alertat que si no s'actua, una part de la pagesia catalana abandonarà els camps.