"Qui vol que ens oblidem de l'1-O?", ha preguntat, des de l'escenari, Xavier Antich, president d'Òmnium Cultural. Ha estat una mica de forma innocent. No s'esperava la resposta d'un grup de manifestants, que s'ha deixat la gola per a deixar-ho clar: "Esquerra! Esquerra! Esquerraaa!". El mateix Antich ha rebut de la mateixa colla quan ha dit que no s’ha de buscar “culpables” sinó “còmplices”.

🔴 Manifestació de l'11 de setembre 2022 a Barcelona, DIRECTE

Una gran marea de samarretes negres --700.000 segons l’ANC i 150.000 segons la Guàrdia Urbana-- ha recorregut aquesta Diada el front marítim de Barcelona. Un color negre, com propugnen els organitzadors, que pot ser interpretat com la determinació per arribar fins a la independència. Però un color negre que també pot ser llegit com un funeral. Sense anar més lluny, enguany hi ha faltat el primer partit independentista, ERC, un fet inèdit. I aquest ambient de ruptura s'ha fet present a la manifestació. L'ha fet palès la presidenta de l'Assemblea Nacional Catalana Dolors Feliu ("independència o eleccions") i ho han fet els manifestants ("Govern dimissió"). D’acompanyar i empènyer els partits a enterrar-los i deixar-los enrere. La capçalera de la manifestació, escollida per l'ANC, també negra: "Tornem-hi per vèncer, independència". No gaire lluny de la capçalera, una altra pancarta gegant ben visible: “Traïdors, no us tornarem a votar”.

700.000 persones participen a la manifestació de la Diada 2022 i supera l'assistència de l'any passat

 

A les 17:14 ha començat a caminar la capçalera des de Drassanes, a l’avinguda Paral·lel de Barcelona, fins a l’escenari, situat a l’estació de França, a tocar del Parlament, un recorregut que han fet en aproximadament una hora. Després de la ruptura amb l'entitat civil, la representació d'Esquerra Republicana s'ha limitat a l'expresidenta del Parlament i de l'ANC, Carme Forcadell, i una delegació de Jovent Republicà. A diferència de Junts per Catalunya, que hi ha estat present amb la seva presidenta Laura Borràs, el secretari general Jordi Turull i tots els seus consellers. La CUP, que tradicionalment s'ha sumat a la manifestació pròpia de l'esquerra independentista, ha estat representada per Dolors Sabater. Però l'ambient que s'ha respirat és el de la "quarta llista" que propugnen des de l'Assemblea.

La pancarta "Traïdors, no us tornarem a votar" ha acompanyat la capçalera de la manifestació / Foto: Eva Parey

Els parlaments oficials de l'ANC han estat crítics contra els dirigents polítics i els partits independentistes, a qui han demanat que facin la independència o posin les urnes per unes eleccions. I els manifestants els han acompanyat amb xiulets i amb crits de "Govern dimissió" i "botiflers", trending topic a la concentració independentista.

De la mateixa manera la cartelleria. Els cartells més repetits, dissenyats massivament també amb fons negre i tipologia blanca, traslladaven el principal missatge de la manifestació: "Els partits ens heu traït". I al revers, "Govern: DUI o dimissió". N'hi havia d'altres, fets amb la mateixa plantilla, conjugant la paraula botifler de totes les maneres possibles: "Botiflers, jo no us votaré", "Fora botliflers #focnou", "Botiflers ni aquí ni a Madrid"... També hi ha hagut espai per a cartells casolans, com un que denunciava que "esteu venent el país a preu de saldo" o un altre que resava que "sense polítics ja seríem independents". D’altres es dirigien a Pere Aragonès: “President, on ets? Què ens estàs fent”. Ha estat la tònica d'una marxa d'estelades blaves. I també negres.

Les bases d'ERC es debaten

Aquest migdia, com cada any, ERC ha celebrat un acte polític, acompanyat d'un dinar de germanor, al centre de Barcelona. Però enguany, a diferència dels Onzes de Setembre anteriors, després els seus dirigents no han acudit a la manifestació. "No ens farà callar ningú, no tenim por de ningú", ha advertit Oriol Junqueras des del faristol, responent als crítics. Malgrat tot, després de les postres, els quadres i militants de la formació han intercanviat parers i posicions. "No hi podem ser aquest any, està feta contra nosaltres”, assegurava una càrrec electe. “No hem d’anar-hi per qui la convoca, sinó perquè hi hem de ser”, li rebatia un noi de les joventuts.