Cent cinquanta camioners i les seves famílies han tallat aquest diumenge la Via Laietana de Barcelona en una nova jornada de mobilitzacions del sector de transport. "No ens faran callar amb subvencions", ha advertit el portaveu barceloní de la Plataforma de Defensa del Transport per Carretera, Miguel Ángel Maqueda, minuts abans de l'inici de la protesta. En declaracions a la premsa, ha afegit que els vaguistes no se senten interpel·lats per l'acord al qual va arribar divendres el govern espanyol i el Comitè Nacional de Transport per Carretera per bonificar el combustible i distribuir ajudes directes al sector. "Volem treballar, però no podem arrancar si tenim pèrdues", ha dit després d'anunciar noves mobilitzacions per dilluns i dimarts. Una de les principals reclamacions dels transportistes és assegurar els seus marges a través de la regulació estatal de la cadena alimentària. Així volen evitar que al seu sector passi el mateix que en el camp, on gran part dels beneficis se'ls queden els intermediaris i no arriben al productor. Maqueda ha afegit que no volen "diners dels contribuents", sinó una llei que els protegeixi i eviti la fallida d'un sector conformat, principalment, per autònoms i microempreses.

 

Aturats

Els responsables de la Plataforma de Defensa del Transport han detallat aquest diumenge que ja preparen més protestes a Catalunya pels pròxims dies. Així, estan previstos talls a la ronda litoral per dilluns i dimarts, tot i que no descarten mobilitzacions més extenses si la direcció central de l'entitat així ho reclama. Aquest diumenge, els concentrats han iniciat la seva marxa amb una concentració a la plaça Catalunya. Posteriorment, han anat fins a la Via Laietana, que han tallat durant una mitja hora. Finalment, han acabat el seu recorregut a la plaça Sant Jaume, a les portes del Palau de la Generalitat. Durant el recorregut han llançat càntics contra els sindicats tradicionals i han demanat la dimissió de la ministra de Transports i Agenda Urbana, Raquel Sánchez. La protesta d'aquest diumenge és una de les primeres convocades a Catalunya d'ençà que dijous el govern espanyol arribés a un acord amb el Comitè Nacional de Transport per Carretera (CNTC) per bonificar el combustible i distribuir ajudes directes de 450 MEUR al sector. No obstant això, l'entitat responsable de la vaga de camioners, la Plataforma de Defensa del Transport per Carretera, ha rebutjat la proposta i ha mantingut les mobilitzacions. Dilluns passat, centenars de transportistes ja van fer una altra protesta a la Zona Franca convocats també per la Plataforma. Anteriorment, havien organitzat concentracions a Mercabarna que van impedir la distribució normal d'alguns productes com ara el peix i la fruita.

Acord?

Aquests darrers moviments han arribat després que les grans patronals del sector, agrupades en el Comitè Nacional del Transport de Mercaderies per Carretera (CNTC), arribessin a un acord amb el govern espanyol. L’objectiu és que l’executiu de Pedro Sánchez abaixi el preu dels combustibles, que estan disparats d'ençà de què Rússia va ocupar Ucraïna. Els vaguistes van assegurar en declaracions als mitjans que el to de la ministra Raquel Sánchez durant la trobada va ser “molt amable”, però que cal que una reunió d’aquest tipus sigui “productiva”. Minuts abans d’entrar a la reunió, Sánchez va declarar que la seva intenció seria “explicar” als representants de la plataforma de transportistes el contingut d’un acord “històric”. Els transportistes, no obstant això, van lamentar després de sortir de la reunió que “malauradament, encara seguim en vaga”. El president de la plataforma, Manuel Hernández, va declarar que només desconvocarien la vaga si el govern espanyol garantia que s’adoptessin mesures perquè els professionals puguin cobrir el que els costa treballar. La ministra va dir que ho faran a través “d’un esborrany de llei” en els mesos vinents i que fins llavors no poden aprovar mesures transitòries per garantir el cobrament per sobre de les despeses, cosa que ha dut els transportistes a mantenir l’aturada.