La no detenció de Carles Puigdemont, president a l'exili, el 8 d'agost passat, encara porta cua. L'Assemblea Nacional Catalana (ANC) va demanar per carta a la consellera d'Interior, Núria Parlon, explicacions sobre el dispositiu policial que van organitzar els Mossos d'Esquadra aquell dia, coincidint amb la celebració del ple d'investidura i el retorn de l'exili del president de l'1 d'Octubre. Parlon ha delegat en Josep Lluís Trapero, director general de la Policia, el cap polític dels Mossos, la resposta a l'ANC. Aquesta resposta ha arribat per carta, en una missiva a la qual ElNacional.cat ha tingut accés a través de fonts policials. A la carta, Trapero explica com va ser el dispositiu policial, que s’havia dissenyat per protegir la celebració del ple que havia de servir per investir Salvador Illa i, alhora, fer efectiva la detenció del president Puigdemont per encàrrec del jutge del Tribunal Suprem, Pablo Llarena —que el vol detenir, malgrat la llei d'amnistia, per un delicte de suposada malversació el 2017.

Per garantir, segons Trapero —que encara no era el cap polític dels Mossos en aquell moment—, la "normalitat de l'acte institucional", es va dissenyar un operatiu que va comportar el tancament del parc de la Ciutadella. Un fet que, recorda, no és excepcional, ja que s'havia dut a terme en altres ocasions. Trapero, citant les informacions facilitades pels caps dels Mossos que van liderar l’operatiu policial, Eduard Sallent, cap del cos, i Montserrat Estruch, comissària en cap de la regió de Barcelona, afirma que la previsió era que les protestes fossin pacífiques, però durant el matí del 8 d’agost es van detectar "episodis de risc" que podien afectar persones de rellevància política, la seguretat ciutadana o fins i tot causar danys a béns.

Trapero justifica el gas pebre contra manifestants

És per això que Trapero, en aquesta carta a la qual ha tingut accés ElNacional.cat, justifica l’ús de gas pebre —gas OC en la nomenclatura policial— contra els manifestants que protestaven a l'exterior del parc de la Ciutadella i que van intentar accedir a l'interior del recinte, trencant, segons el director general, la línia policial de la Brigada Mòbil (Brimo) en un dels accessos. Segons Trapero, els antiavalots de la policia catalana "van rebre múltiples empentes amb la finalitat de trencar la línia per part de persones que volien accedir massivament a l'interior del parc".

Arribada Carles Puigdemont manifestants porta Parc Ciutadella carregues gas pebre / Foto: Carlos Baglietto
Imatges de l'actuació de la Brimo amb gas pebre, el passat 8 d'agost a Barcelona / Foto: Carlos Baglietto

L’acció, segons explica Trapero, es va anar repetint i es va "agreujar amb accions violentes" fins a comprometre l’operatiu policial, que havia d'evitar que els manifestants accedissin al parc de la Ciutadella. Va ser llavors quan es va decidir que el mitjà de contenció menys lesiu i més indicat era l'ús de gas OC. "Es van valorar totes les eines policials de dotació de la Brigada Mòbil", assegura en la resposta de justificació a l'ANC. El cap polític dels Mossos també recorda que a l’interior del parc hi havia un equip del Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM), que va atendre totes les persones que ho van necessitar després del llançament del gas pebre contra els manifestants.

Josep Lluís Trapero destaca que, com a càrrec polític, no li pertoca valorar ni emetre cap pronunciament sobre l'informe que el cap dels Mossos d'aquell moment va enviar a Llarena sobre l’actuació policial del 8 d’agost, dia en què tothom volia detenir Carles Puigdemont. Tot i això, el president a l'exili es va esmunyir de la policia i va tornar a Brussel·les, esperant que la judicatura espanyola compleixi amb la llei d'amnistia i pugui tornar a Catalunya sense risc de ser arrestat i lliurat a Llarena. Cal recordar que un jutjat de Barcelona, a instàncies del mateix jutge del Tribunal Suprem, ha obert una investigació per aclarir els fets, que podrien implicar un delicte per part dels agents dels Mossos i altres persones properes a l'entorn de Puigdemont. Tant la defensa dels agents com l'aparell jurídic de Puigdemont han advertit que tot plegat quedarà en no res i que, segons ells, no hi ha cap delicte a perseguir.

Parlon acata la investigació judicial

La consellera Parlon, que va assumir el càrrec pocs dies després del 8 d'agost, fa ara dos mesos, va assegurar que "acataria" la decisió judicial d'investigar la no detenció de Carles Puigdemont i va mostrar el seu suport al cos de Mossos d'Esquadra. Amb aquesta carta, que s’ha conegut avui, Trapero justifica i avala el dispositiu d'aquell dia, especialment l'ús de gas OC per part de la Brigada Mòbil. El director general de la policia recorda a la mateixa carta el compromís "d'explorar qualsevol àmbit de millora present i futur".

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!