Com el gat i la rata. Així és la declaració d'aquest dimarts del major Josep Lluís Trapero en el segon assalt de la fiscalia. El major ha seguit introduint el seu missatge d'estratègia de defensa per desmarcar-se ell i tot el cos del Govern.
Avui el major ha qualificat d'"extravagants" els continguts dels mails que rebia dels seus superiors i ha explicat que "no els feia ni cas perquè em semblaven coses tan extravagants...". I ha explicat que l'únic cop que intervé davant una de les idees del Govern és quan detecta un mail on figura el que va ser conseller de Justícia Carles Mundó i el director de la policia, Pere Soler, en què es planteja presentar una querella contra la fiscalia en nom dels Mossos d'Esquadra. I aquí sí, Trapero els interpel·la: "Ni se t'acudeixi fer una querella en noms dels Mossos".
A manca de proves concretes, el tinent fiscal Miguel Ángel Carballo ha burxat en un dels serrells que costen més de justificar: per què els Mossos no van blindar els punts de votació abans de l'1-O, el dijous per exemple, i van deixar fer diverses activitats?
I Trapero ha fet una cobra: "La majoria eren escoles i els nens tenien classe".
"L'ordre judicial no ordenava el tancament dels col·legis abans de l'1-O. Només actes de preparació del referèndum que consideràvem que era col·locació d'urnes... no activitats. Esperàvem 2 milions de persones al carrer. Es podia generar un problema de seguretat", ha dit Trapero explicant l'ordre exacta del TSJC.
Els correus electrònics de Trapero
L'interrogatori inquisidor d'avui del tinent fiscal Miguel Ángel Carballo anava enfocat a intentar demostrar la connivència entre Govern i Mossos a partir dels correus electrònics que rebia Josep Lluís Trapero dels seus superiors polítics i del vincle del pla Àgora amb el procés independentista.
El dispositiu Àgora "buscava la seguretat davant amenaces, escarnis, danys" i no té res a veure amb el procés, ha dit Trapero. També ha negat que es passés cap tipus d'informació al Govern i que les comunicacions eren les ordinàries.
"Les ordres judicials tenen el seu curs i la seva resposta i no se'ls dona resposta amb l'Àgora", ha reblat.
El fiscal ha volgut incidir en el fet que els Mossos no van claudicar en cap moment a les peticions de Diego Pérez de los Cobos perquè les unitats d'ordre públic actuessin, com sí que ho van fer la Guàrdia Civil i el CNP l'1-O.
Novament el major dels Mossos ha explicat el model policial que es va aplicar i que és el que s'aplica habitualment a Catalunya: "Una actuació desmesurada podia portar conseqüències greus en aquell moment. Tal com estava l'ambient social de Catalunya hauria estat molt difícil de gestionar".
"Comencem a repartir conra 10.000 persones? Quines conseqüències té això quan tenim diferents escenaris? Els experts de la casa valoraven quina era la millor manera d'actuar", ha dit el major Trapero encarant-se al fiscal Carballo.
Malgrat tot, ha especificat el nombre d'agents que es van desplaçar el 20 de setembre del 2017 al Departament d'Economia: En total n'hi havia 397, dels quals 260 eren antiavalots de la Brimo i l'Arro.
Va ser un dia que vem haver de ser especialment curosos. Qualsevol llumí podia encendre una foguera important
Bona part de l'Interrogatori ha estat encaminat en el fet que Trapero passava informació als seus superiors polítics, novament per demostrar la connivència entre Mossos i Govern.
Ja!
Sobre els atestats de l'1-O, 172 en total, el major ha concretat que es van passar a fiscalia i no es van enviar en cap cas al conseller Quim Forn. Sobre les ordres que rebien prèvies al referèndum, Josep Lluís Trapero ha exposat que només en parlava amb el director general de la Policia, en aquell moment Pere Soler, quan aquestes ordres judicials implicaven l'activació de recursos i materials. Tot i que el l'ordre 3 es demana el secret d'actuacions, Trapero diu que totes les ordres acabaven sortint a la premsa i eren públiques.
I aquí és on ha arribat l'anècdota del matí, quan el fiscal ha dit que hi ha un correu que es reenvia que diu "Ja! Tenim pistes". Trapero ha hagut d'explicar que la frase correcta és "ja tenim pistes", en castellà "ya tenemos pistas" i que no va ser cap exclamació victoriosa.