Josep Lluís Trapero ha aprofitat la seva compareixença en la comissió d’investigació del Congrés dels Diputats sobre el 17-A per fer una defensa a ultrança de la tasca dels Mossos d’Esquadra durant els atemptats, per qüestionar les crítiques que va disparar contra la policia catalana el número dos de Juan Ignacio Zoido i per relatar la informació que els va donar (i que no els va donar) el CNI sobre Abdelbaki es Satty. Una de les revelacions que ha fet el major dels Mossos (i actual director general de la policia catalana) ha estat que el Centre Nacional d’Intel·ligència no va advertir-los del perfil d’Es Satty els anys i mesos previs als atemptats. “Abans dels atemptats, ningú ens va informar absolutament de res d’Es Satty”, ha sostingut a preguntes de la diputada de Junts Pilar Calvo. “Podem entrar a valorar si era necessari o no quan ni nosaltres mateixos sabíem qui era. No he de disculpar ningú. No sé amb quin criteri algú m’havia de dir informació sobre Es Satty”, ha afegit. Tanmateix, Trapero ha indicat que, “abans que públicament es conegués la identitat d’Es Satty, quan es va posar el nom a sobre de la taula”, el CNI “va comunicar als investigadors de la Comissió General d’Investigació que havien tingut relacions amb aquesta persona i que s’hi havien entrevistat en alguna ocasió feia un temps”. Així mateix, ha subratllat la “lleialtat” dels serveis d’intel·ligència espanyols en la gestió dels atemptats: “Vaig utilitzar la paraula lleialtat perquè la relació era així, i no era així només en l’àmbit del terrorisme, era així també en matèria de crim organitzat i des de feia anys”, ha indicat. Després de Trapero, ha estat el torn de l’exconseller d’Interior Quim Forn, que ha reclamat que es desclassifiqui més informació del CNI sobre el 17-A i ha denunciat que la policia espanyola “va oblidar qui podia cometre actes terroristes”.

🔴 Josep Lluís Trapero i Joaquim Forn compareixen al Congrés pels atemptats del 17-A, DIRECTE

📝 Quim Forn demana que es desclassifiqui més informació sobre el 17-A: “No s’ha donat tot”

 

 

En la mateixa línia, Josep Lluís Trapero ha defensat la tasca dels Mossos el 17-A. “La seva feina es va fer transparència, rigor i professionalitat”, ha destacat. “Van fer d’una manera esplèndida i amb un gran sentit del servei públic el que estava planificat. No hi va haver desordre, improvisació o descontrol i la ciutadania ho va percebre i ho va agrair”, ha reivindicat sobre la resposta de la policia catalana després dels atemptats de les Rambles. Malgrat això, ha lamentat que la policia catalana ha rebut al llarg de la seva història “autèntiques campanyes de desinformació i intents de desprestigi”, com la que va patir el setembre del 2017. “El tracte que es va donar a un cos que va excel·lir en la seva feina em va sembrar del tot injust”, ha lamentat. I ha sortit al pas de les crítiques dirigides als Mossos: “No és preocupant el fet que la realitat es distorsioni, el preocupant és que tot això buscava fer arribar a la ciutadania que una cosa que havia fet malament el cos de Mossos havia possibilitat aquests atemptats”.

“No hi ha un element o un conjunt d’elements per si que hagués pogut evitar l’atemptat”

Sobre la perpetració dels atemptats, ha deixat clar que “res hagués permès evitar-los” i ha assegurat que “no hi ha relació directa” entre el 17-A i “cap de les decisions o falta d’elles que poguessin prendre o s’haguessin omès”. “La resposta hauria estat una altra si haguéssim passat per alt alguna notícia, document o informació i que el seguiment de la mateixa ens hagués arribat a conèixer aquestes intencions, però no va ser així”, ha justificat. Posteriorment, en ser preguntat sobre les lliçons que els Mossos van aprendre del 17-A, ha assenyalat que “no hi ha un element o un conjunt d’elements per si” que hagués pogut evitar l’atemptat. No es va vigilar prou Es Satty? “Difícilment, fins i tot fent més, hauríem arribat a alguna cosa en aquesta mesquita. Per una senzilla raó: Es Satty es va preocupar de no mostrar el que tenia entre mans des del 2014 o el 2015 i que la mesquita no fos un lloc de radicalització. Al contrari, donava instruccions a les persones de la cèl·lula per no mostrar res”, ha explicat.

Així mateix, ha subratllat que s’ha millorat “molt” en la “relació professional” i la “coordinació” entre cossos policials i ha destacat que “no té res a veure el nivell de franquesa i de com funcionen les taules d’amenaça i la coordinació al CITCO” ara amb aquell moment. A més, “han avançat molt els programes que es dediquen a detectar radicalització i s’ha millorat molt en analitzar la xarxa”. A parer de Trapero, el procés “no ha estat objecte mai d’un problema en la relació” entre la policia catalana i l’espanyola, sinó que això tenia més a veure amb els “comandaments policials” als que “els ha costat entendre que allà hi havia una policia amb competències i responsabilitats”.

Trapero carrega contra el número dos de Zoido per responsabilitzar els Mossos del 17-A

Josep Lluís Trapero també ha desacreditat les paraules de José Antonio Nieto, exsecretari d’Estat de Seguretat amb Juan Ignacio Zoido, que en la seva compareixença a la comissió d’investigació, va culpar del 17-A al Govern per haver “abandonat” la seguretat pel procés. Trapero ha lamentat unes “crítiques sense motiu” que ell no entén. “Em sembla una cosa tan bàrbara”, ha subratllat. I ha llistat els greuges que va sostenir Nieto: afirmar que els Mossos haurien d’haver tingut sospites amb Es Satty, assegurar que els Mossos no formaven part del CITCO perquè no ho havien demanat, assenyalar que la policia catalana tenia competències en precursors d’explosius i apuntar que hi va haver un oferiment de la Guàrdia Civil. “Tots els temes que va tocar era per responsabilitzar el cos dels Mossos. Que cadascú posi en relleu o defensi allò de què és responsable, però criticar un altre quan no hi ha motiu i ho fa una persona que ha tingut responsabilitats altes, no ho entenc”, ha lamentat Trapero.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l’actualitat, en un clic!