Els treballadors del Metro porten sense conveni des de l'1 de gener de 2016, però el que tenien vigent fins el 31 de desembre de 2015 ja s'havia prorrogat dos cops, una vegada a finals del 2011 i una altra a finals del 2013 (la seva vigència és de dos anys). La llei no permet prorrogar un conveni més de dues vegades, i per això el comitè d'empresa assegura que porta cinc mesos intentant reunir-se amb la direcció de TMB per negociar-ne un de nou abans de quedar-se'n sense, cosa que finalment ha passat. És aquest el motiu que al·ludeixen el comitè d'empresa i les assemblees de treballadors per anar a la vaga dilluns 22 i dimecres 24 de febrer coincidint amb el Mobile World Congress (MWC).
IPC + 1% fins el 2011
Des de la direcció de TMB asseguren que han mantingut vuit trobades amb els representants dels treballadors abans del 9 de febrer, a més d'algunes abans de l'estiu. A més, ha retret, primer en un comunicat i després en roda de premsa un cop trencades les negociacions, que el salari dels treballadors és "digne" i desmenteix que hagin perdut poder adquisitiu. El conveni del 2008 prorrogat preveia una revisió salarial cada 1 de gener fins el del 2011 d'acord amb la variació de l'IPC més un 1% addicional. Des d'aleshores, amb l'acord prorrogat, els treballadors que hi estan subjectes tenen el sou congelat. Les variacions de l'IPC des de gener de 2011 fins el gener de 2016 han estat d'un 4,9% a Catalunya. L'empresa els ofereix ara un increment salarial d'un 1%.
27.000 euros anuals
La major part dels treballadors del Metro tenen un contracte d'agent d'atenció al client, que des del 2008 es procura que sigui polivalent; és a dir, que pugui estar a estacions o conduint trens, cosa que els suposa un plus de 73 euros mensuals segons conveni. Aquest gruix de la plantilla cobra uns 27.000 euros bruts anuals. Però el comitè d'empresa insisteix que no tot es redueix als diners, sinó a la precarietat laboral a la qual, asseguren, els aboca la direcció de l'empresa. "A la negociació ens han vingut a dir que a partir d'ara compliran el que fins ara no complien, i que volen que signem aquesta còpia del conveni anterior per tres anys més a corre-cuita, en comptes d'acordar-ho provisionalment com un document de sortida de vaga", explica un treballador a El Nacional.d'acordar-ho provisionalment com un document de sortida de vaga", explica un treballador a El Nacional.
Permisos i beneficis
Al conveni que ha caducat els treballadors tenien 17 dies naturals de permís retribuït per matrimoni, parelles de fet o unió estable, mentre que la majoria de convenis n'estableixen 15, que són els contemplats a l'Estatut dels Treballadors. Per matrimoni de pares, fills o germans, tenien un dia retribuït, i per mudança, dos dies, com estableixen molts convenis, tot i que l'Estatut dels Treballadors en contempla un. Per naixement d'un fill (el permís de paternitat és a banda) els treballadors gaudeixen de cinc dies de permís retribuït, mentre que l'Estatut dels Treballadors n'estableix dos i molts convenis, tres. Altres permisos com la intervenció quirúrgica o hospitalització de familiars, assistència a exàmens o al metge o votar, s'ajusten als establerts per l'Estatut dels Treballadors. A més, la plantilla gaudeix de tres dies no retribuïts l'any per assumptes propis, com contemplen -amb nombre diferent de dies- altres convenis (tot i que no l'Estatut dels Treballadors) com el d'hostaleria, ISS o Bimbo. A més, els treballadors tenen accés a préstecs per accedir a vivenda habitual fins a 18.600 euros i per reformes, fins a 6.500. El període de vacances és el que marca l'Estatut dels Treballadors més un: 31 dies naturals.
7 anys fent estius
Els acords que els treballadors acusen TMB de no complir són les millores de les condicions dels contractats a temps parcial i en contractes de relleu que asseguren que ja s'havien promès el 2012 amb la segona pròrroga del conveni. És el cas d'una treballadora amb la qual ha pogut parlar El Nacional, que porta 7 anys treballant només 3 mesos als estius un 75% de la jornada per accedir a un contracte de relleu (el que es celebra com a conseqüència d'una jubilació parcial). En el seu cas hi ha unes 190 persones -sense comptar amb les que han desistit pel camí- a les quals la direcció els va prometre que el 2018 se'ls adjudicarien els contractes de relleu de les persones que s'anessin prejubilant. "El 2012 jo ja portava tres estius treballats i vaig pensar que em podia permetre esperar-ne sis més", explica, "però ara ens estan dient que ens anem al 2020". La resta de l'any aquesta treballadora, a més de cobrar alguns mesos atur sempre que acumula prou temps treballat, fa feines al sector de l'hostaleria, ja que és l'únic lloc on es poden adaptar a les seves necessitats de temporalitat: "He buscat a altres llocs, però les expectatives no són gaire millors, ja que també t'ofereixen contractes temporals sense opció a ser fix", afegeix.
Plantilla a temps parcial
Pel que fa a les declaracions d'Ada Colau en què assegura que el 90% de la plantilla és fixa, els treballadors expliquen que bona part del personal fix no ho és a jornada completa. A més, auguren que això no millorarà, ja que, sostenen, l'empresa no està rellevant les jubilacions amb treballadors contractats pel 100% de la jornada, sinó amb personal que en treballa un 75%, provocant així que bona part de la jornada no quedi totalment coberta tot i que es cobreixin les vacants. Afegeixen que el sou de 29.000 euros anuals al qual ha fet referència la presidenta de TMB, Mercedes Vidal, és per jornada completa quan, cada cop més, es contracta plantilla que no treballa el 100% de la jornada. A més, l'empresa ha plantejat la possibilitat que els treballadors en borsa d'estius facin dos relleus abans de cobrir la vacant d'una persona jubilada. Cada relleu són 4 anys, de manera que el treballador temporal trigarà 4 anys més (8 en total) a entrar a l'empresa. A més, la reforma laboral de 2012 estableix que no es poden fer contractes de relleu a persones que treballin a temps parcial, de manera que els treballadors alerten d'una plantilla cada cop més envellida en càrrecs de responsabilitat.
Sous opacs dels directius
Els treballadors, a més, denuncien que Colau apel·li al "marc pressupostari limitat" del Metro per no atendre a les demandes dels treballadors mentre que sostenen que els directius cobren uns sous molt elevats (apunten a més de 100.000 euros) de forma opaca -el sindicat COS i la CUP es van querellar contra la direcció de TMB per malversació de fons públics-, fora del conveni (cosa que també volen negociar amb el conveni nou). De fet, és una cosa que Ada Colau va criticar tot just un any abans de ser elegida alcaldessa i se li retreu que ara no ho esmenti.
TMB empresa municipal opaca q en lloc d reduir sous directius, puja tarifes a usuaris i desallotja 1centre social referent #canviesnoestoca
— Ada Colau (@AdaColau) 26 maig, 2014
Foto de portada: reunió entre el comitè d'empresa de TMB, l'Ajuntament i la Generalitat per negociar la sortida de la vaga (Efe).