El moviment Ampliant Democràcia, integrat per 15 organitzacions socials com a observatori democràtic, ha alertat aquest dijous de la "feblesa" del sistema democràtic espanyol i ha proposat set mesures centrades en la necessitat d'una major participació ciutadana per revertir la situació. Reduir les signatures exigides per presentar una Iniciativa Legislativa Popular (ILP) en el Congrés, impulsar un parlament més transparent i assemblees ciutadanes per deliberar les qüestions públiques; regular els lobbies (els grups de pressió interessats, normalment corporacions), garantir una representació institucional "més inclusiva i diversa" i reobrir el debat perquè es pugui votar a partir dels 16 anys són algunes de les seves propostes. Al manifest, que inclou set mesures, s'han adherit nombroses personalitats vinculades a tot l'espectre polític: des de l'exministre d'UCD i exdirector general de la Unesco Federico Mayor Zaragoza, al filòsof i acadèmic Daniel Innerarity passant per la politòloga Cristina Monge, l'exministre socialista Jordi Sevilla, l'exvicepresidenta del Congrés Gloria Elizo o la politòloga i exdiputada al Parlament Marta Pascal.

Al costat d'aquestes propostes concretes també defensen la necessitat que es millori la participació ciutadana en els òrgans consultius de l'administració i en els procediments de consulta pública de projectes normatius, així com que es promogui una ciutadania activa i implicada en el sistema democràtic, començant des de la infància i la joventut. Els portaveus d'"Ampliant Democràcia", Javier Pérez i Elsa Arnáiz, han explicat que el seu objectiu és instar tots els partits polítics i les administracions a què es comprometin a aplicar aquestes mesures per enfortir la democràcia a través d'una major participació ciutadana.

 

"La comunicació entre la ciutadania i els seus representants penja d'un fil"

"La comunicació entre la ciutadania i els seus representants penja d'un fil, però no està totalment trencada. Si volem cosir les costures de la nostra democràcia, necessitem propostes concretes i efectives ja. No hi ha temps a perdre", ha advertit Javier Pérez. Segons el portaveu de la plataforma, la participació ciutadana és una de les claus per revertir la situació, d'aquí ve que plantegi la necessitat revitalitzar la figura del dret de petició, que "a Espanya està injuriada i pràcticament és marginal", ha postil·lat, per canalitzar les preocupacions legítimes als organismes.

Els portaveus d'Ampliant Democràcia han instat els partits polítics i les administracions públiques a "escoltar, considerar i prendre mesures" al voltant d'aquestes propostes, alhora que envien un missatge d'avís: "la democràcia existeix, però cal cuidar-la". Abans de concloure l'acte de presentació del manifest, han advertit que estaran vigilant per garantir que s'apliquin les mesures que són fruit de més d'un any de reflexió de totes les organitzacions que integren Ampliant Democràcia.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!