El conseller d'Empresa i Coneixement, Ramon Tremosa, ha obert la porta a ampliar els ajuts de 40 milions d'euros per a les empreses. El cap del Departament ha assegurat que el Govern és partidari de "posar tota la carn a la graella" i ha destacat la intenció de mobilitzar més diners de les fonts pressupostàries per fer front al tancament dels establiments de restauració i la limitació de l'aforament en els comerços. Tot i això, ha recordat que el Govern només recapta un 10% dels impostos que paguen els catalans i ha demanat a l'executiu espanyol "que els diners arribin a les empreses".
En concret, ha recordat la petició de Foment del Treball d'injectar 50.000 milions d'euros a les petites i mitjanes empreses per aguantar fins a l'abril, una proposta secundada tant per les patronals i sindicats catalans com pel Govern de la Generalitat. "Tant de bo el govern espanyol europeïtzi la política de resposta", ha manifestat en una entrevista a TV3, després de recordar que l'Estat "té capacitat d'endeutament".
Esforç del Govern
Tremosa també ha destacat "l'esforç" del Govern de modificar el Codi Civil Català per permetre la congelació dels lloguers en els casos de tancament d'activitat per causa objectiva i ha assegurat que espera que aquesta mesura tingui un efecte "notable" per als establiments de restauració.
Així mateix, ha valorat "l'important esforç" de l'executiu per llançar una línia d'ajuts de 40 milions d'euros. "Si dins de quinze dies en podem treure quaranta més, els hi posarem tots", ha remarcat. "La meva feina és acompanyar les empreses, veure com distribuïm els ajuts que inicialment hem valorat en 40 milions i que, si les finances del Govern ho permeten, ampliarem", ha afegit.
Tancar la restauració, un "sacrifici menor"
Tremosa ha defensat la decisió de tancar bars i restaurants com un "sacrifici menor" per "guanyar" la resta de trimestre. De fet, el conseller s'ha referit al tancament perimetral de Lleida al juliol com una experiència "positiva", perquè si bé va suposar un "xoc molt important", va contribuir a rebaixar la corba de contagis i ha permès tenir una temporada d'estiu "extraordinària".
"Sacrificarem quinze dies perquè volem tenir la taxa de contagi controlada per intentar arribar a tota la campanya de Nadal sense restriccions", ha afirmat. Amb tot, el conseller ha demanat a les petites i mitjanes empreses que "aguantin" fins a l'abril, quan s'espera poder tenir tests ràpids, fiables i barats que permetin "normalitzar" molts àmbits de la societat mentre no arribi la vacuna.