Tres veterans activistes catalans, l’exdiputada per la CUP Gabriela Serra, Llum Mascaray i Martí Olivella, han iniciat aquest dijous una vaga de fam en favor de la pau a Palestina, i demanen al govern espanyol que es posicioni “immediatament" en la causa, per tal de contribuir a exercir més pressió per aconseguir un alto el foc definitiu en el conflicte que enfronta Israel amb Hamàs. Els tres vaguistes estan disposats a subsistir només amb aigua tot el que puguin, amb l’únic límit que posarà l’equip mèdic que seguirà el seu cas: que la vaga de fam no posi en risc la seva salut. En la roda de premsa que han celebrat aquest dijous en la Fundació Migra Studium, Serra, Mascaray i Olivella han comptat amb el suport de la Comunitat Palestina, la Fede i l’Associació catalana de Jueus i Palestins. Serra ha explicat que han triat la vaga de fam perquè “és un instrument, una acció de lluita no-violenta que ens semblava adient" en el context actual, i ha concretat que allò "important" és que sigui un exercici més que se sumi a altres accions i protestes. "Resistirem fins que puguem, d'això es tracta", ha indicat Serra.
Petició al Parlament que doni suport a Sud-àfrica
Gabriela Serra, que va ser diputada en el Parlament de Catalunya per la CUP entre octubre del 2015 i octubre del 2017, ha començat a llegir el manifest en què expliquen la seva postura. “Ens declarem en vaga de fam per contribuir a un immediat posicionament del govern espanyol que com a mínim” -ha continuat Martí Olivella- “posi fi al comerç d’armes amb Israel. És una obligació moral, però també legal. El marc jurídic espanyol prohibeix la venda d’armes a països en conflicte o que vulneren greument els drets humans, i segon, que el govern espanyol doni suport a la denúncia de Sud-àfrica contra Israel per genocidi a Gaza, davant la Cort Internacional de Justícia de l’ONU”. De fet, els activistes han recordat que el govern del Partit Popular va suspendre la venda d'armes a Israel quan aquest va atacar Gaza el 2014. Els tres vaguistes també demanen “al Parlament de Catalunya que en les setmanes vinents aprovi la proposta de resolució de suport a aquesta denúncia de Sud-àfrica que han fet 80 estats arreu del món”.
Deixar de menjar, un acte d’empatia
El manifest també recull que deixar de menjar “és un acte d'empatia amb les persones que estan sotmeses a patir fam de pau cada dia", recull el manifest llegit en l'acte a Barcelona per presentar l'inici de la vaga de fam, un "petit gest" per als que la protagonitzaran. En el text, asseguren que estan cansats de "tantes dècades de colonització, d'ocupació, d'apartheid, d'assassinats i bombardejos asimètrics de l'Estat d'Israel contra la població palestina". També parlen de desesperació per "tanta infàmia, tanta mentida, tanta doble mesura, tant silenci" i exposen que es declaren en vaga de fam encoratjats pel centenar de manifestacions que el 20 de gener passat arreu de l'estat espanyol van reclamar "aturar el genocidi a Palestina" i posar fi al comerç d'armes i a les relacions amb Israel.