Tres militants “antifeixistes” del Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC) vinculats a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) porten Espanya al Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) arran d'una condemna per estripar una bandera espanyola. Els fets van passar l'abril del 2016, en el marc d'una protesta contra la presència de l'associació dretana Societat Civil Catalana al recinte de la UAB. Els militants del SEPC van estripar una rojigualda, fet pel qual van ser denunciats i condemnats per diverses instàncies judicials a pagar una multa de 6.000 euros.

Tal com explica la defensa dels estudiants condemnats, que recau en Alerta Solidària, Societat Civil Catalana va denunciar el fet i el llavors fiscal de delictes d'odi Miguel Ángel Aguilar va demanar deu anys de presó i 35.000 euros de multa pels suposats delictes de coaccions i ultratge a la bandera, circumstàncies que la defensa dels condemnats titlla de “persecució de caràcter clarament ideològic contra l'independentisme i l'antifeixisme”. Els tribunals, però, els van condemnar només per ultratge a la bandera i van establir un import més baix de multa.

Vuit anys de tribunals

En un primer judici celebrat el 2019 als jutjats de Sabadell, els tres estudiants van ser condemnats pel delicte d'ultratge a una multa de 6.000 euros. Posteriorment, el 2020 l'Audiència provincial de Barcelona els va absoldre de tots els càrrecs, però Societat Civil Catalana va recórrer contra la sentència i el cas va arribar al Tribunal Suprem, la Sala Segona del qual —que és presidida pel magistrat Manuel Marchena, encarregat de la causa del procés— va revocar el 2022 l'absolució i va tornar a condemnar-los. Finalment, a l'abril d'aquest 2024, el Tribunal Constitucional ha emès una darrera resolució en la qual ratifica la condemna a pagar 6.000 euros de multa.

La defensa sosté que és “llibertat d'expressió”

En contra d'aquesta darrera resolució del TC, la defensa dels estudiants portarà el cas al Tribunal Europeu de Drets Humans, instància europea vinculada al Consell d'Europa i al compliment del Conveni Europeu de Drets Humans per part dels estats membres, com és Espanya. Alerta Solidària al·lega que els tribunals espanyols han vulnerat el dret a la llibertat d'expressió, recollit en l'article 10 del Conveni, ja que consideren que aquest dret engloba el fet d'estripar la bandera. En aquest sentit, la defensa remet a altres sentències del mateix TEDH sobre casos similars, com per la crema de fotos del Rei.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!