La tragèdia que des d'aquest dimarts afecta el País Valencià ha generat preguntes: com ha estat possible, això? Més enllà de parlar de la crisi climàtica i de l'urbanisme, hi ha qui apunta directament a la Generalitat Valenciana, en mans del PP, per la manca de prevenció i els problemes de reacció. Així, repassem tres punts negres que aixequen dubtes sobre la gestió de Carlos Mazón de la DANA a València.

🔴 DANA al País Valencià, DIRECTE | Víctimes mortals i última hora sobre el temporal de pluges i les seves afectacions
 

El primer dels punts negres és de fa gairebé un any, el 29 de novembre del 2023. Aquell dia, el Partit Popular es va vantar de la notícia següent: "La Unitat Valenciana d'Emergències, primer organisme de Ximo Puig suprimit per Carlos Mazón". L'objectiu d'aquest organisme era "garantir la ràpida intervenció d'emergència" al País Valencià, però el govern popular va considerar que era una mena de guingueta. Quan va tenir lloc l'incendi del barri del Campanar (València), fa set mesos, molta gent ja li va retreure aquesta mesura. Ara, l'han tornat a criticar pel mateix motiu. De fet, hi ha persones que ataquen el president per la resposta a les incidències: han estat moltes les persones atrapades a diferents indrets, com a una residència de Paiporta o als arbres que s'han mantingut drets

Unitat Valenciana Emergencies, suprimida Carlos Mazon / Tuit PP
El PP presumeix de suprimir la Unitat Valenciana d'Emergències (UVE)

D'altra banda, el segon dels punts negres és la declaració que Mazón va fer aquest dimarts al migdia, quan va assegurar que el temporal es desplaçava cap a la serra de Conca i que, per tant, "cap a les 18.00 hores disminuirà la seva intensitat a tota la resta de la Comunitat Valenciana". Queda clar que la història va ser diferent, però el president va tirar endavant i va continuar amb una comunicació la mar de qüestionable —com quan va assegurar que no podia informar amb detall del que passava ni dels desapareguts, però després va titllar de "notícia falsa" el col·lapse del 112 (tot i que no donava senyal per l'allau de trucades)—. Si bé el govern valencià ha esborrat les polèmiques declaracions, usuaris de les xarxes socials les han recuperades i les han difoses.

Finalment, el tercer dels punts negres té a veure amb el fet que el primer missatge de Protecció Civil via mòbil va arribar a les 20.12 hores d'aquest dimarts, quan ja feia més de dotze hores que hi havia pobles inundats. És a dir, una vegada més, Mazón i les autoritats valencianes van fallar a l'hora de prevenir. Però el subdirector de l'Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a les Emergències, Jorge Suárez, i l'inspector en cap dels Bombers de València, José Miguel Basset, han sortit a assegurar que els protocols d'alerta i avisos a la població "estan regulats i són protocol·laris" —de la mateixa manera que s'han proporcionat "d'una manera seqüencial"—. Al matí, el mateix Mazón ha defensat la seva gestió i ha afirmat que la situació no es podia preveure. Algú podria pensar que prefereix protegir els valencians de la denominació "País Valencià" que dels desastres naturals.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!