La candidatura de Nova Esquerra Nacional presentarà els pròxims dies diverses figures d'ERC que donen suport a la llista que lideren Xavier Godàs i Alba Camps. Entre aquests noms hi ha l'expresident del partit Joan Puigcercós (2008-2011); l'expresident del Parlament Ernest Benach (2003-2010); i l'exconseller Joan Manuel Tresserras. Aquesta candidatura es disputa la presidència d'ERC amb tres altres llistes, entre les quals hi ha la que encapçala l'expresident d'ERC, Oriol Junqueras, que els darrers dies està rebent moltes crítiques internes. La crisi a Esquerra Republicana no fa més que agreujar-se. Precisament un dels que dona suport a una candidatura alternativa a Junqueras, l'exconseller i professor Joan Manuel Tresserras, ha parlat aquest dimecres al programa Café d'Idees de RTVE i, entre moltes altres coses, ha demanat que Junqueras faci un pas al costat, com ja han fet altres dirigents del partit. 

Tresserras ha estat crític amb Junqueras, però no amb la mateixa contundència que es va expressar aquest dimarts l'exconseller Xavier Vendrell, qui va acusar Junqueras "d'amagar-se en els moments clau”, “no pot fer veure que no ha tingut res a veure amb tots els errors que hi ha hagut”, “si perd el congrés, deixarà de ser militant en menys d'un any”, “està fent un mal que pot ser irreparable”, “ha anat a reunir-se a Palau i va parlar amb gent per mantenir càrrecs al Govern”. Segons Joan Manuel Tresserras, Junqueras, en molts moments, no ha exercit un lideratge polític, sinó una mena de lideratge emocional. "Ell emocionava els auditoris explicant episodis històrics, fent un discurs integrador, parlant de grans consensos...", ha indicat al mateix temps que ha reconegut que l'expresident d'ERC "és una persona brillant". 

L'exconseller Tresserras s'ha sumat a les peticions de que Junqueras faci un pas al costat i ha recordat que Pere Aragonès i Marta Rovira ja ho han fet. Preguntat per quin motiu l'expresident de la formació independentista no segueix els mateixos passos, Tresserras ho atribueix a què "li costa llegir el moment polític i entendre que hi ha hagut un canvi de cicle".

"Algunes coses han fallat a ERC"

Pel que fa a la trama B del partit, encarregada, entre d'altres, de l'enganxada dels cartells sobre l'Alzheimer i els germans Maragall, Tresserrras s'ha mostrat convençut que funcionava al marge de Junqueras i Rovira i que aquesta última en va tenir coneixement però a partir d'un cert moment: "No estava ni en l'origen ni en la presa de decisions, i Junqueras segurament tampoc", ha sentenciat. Ara bé, per a Tresserras hi ha una sèrie de coses que han fallat a la direcció d'ERC, i tot es remunta a l'època en què Junqueras era a la presó i Rovira exiliada a Ginebra. Tresserras creu que potser no va ser bona idea que el partit seguís dirigit des de la presó i l'exili: "Allò que en aquell moment va semblar una bona idea ha portat una penyora, implicava que un conjunt de persones anessin a la presó i a Ginebra regularment, i algunes persones que no havien de retre comptes públicament, prenien decisions i, en alguns casos eren desafortunades, com l'episodi dels cartells". Es tracta, en paraules de l'exconseller, de "gent que acumulava poder i que estem esperant aclarir definitivament qui eren".

Per a Tresserras, el cas dels cartells i de l'estructura B en general és preocupant, ara bé, "la manera com es va gestionar l'estructura B quan es va saber encara és més greu. Quan ets el partit que no té corrupció, has de ser conseqüent", ha sentenciat.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!