Un grup de tretze eurodiputats visitarà divendres els presos a Lledoners, Puig de les Basses i Mas d'Enric, segons ha pogut saber l'ACN. Es tracta de la primera visita que els eurodiputats internacionals podran fer als presos polítics, ja que el govern espanyol no va autoritzar-los a entrar als recintes penitenciaris de Madrid.
Els eurodiputats són membres de la Plataforma Diàleg UE-Catalunya, i provenen de països com Irlanda, Bèlgica, Portugal, Eslovènia o França. A més de visitar els presos, també es reuniran amb els seus advocats, els familiars i representants del Govern. A les visites també hi participaran eurodiputats catalans, bascos i gallecs.
La delegació d'eurodiputats que visitarà Dolors Bassa, Carme Forcadell, Oriol Junqueras, Raül Romeva, Josep Rull, Jordi Turull, Joaquim Forn, Jordi Cuixart i Jordi Sànchez arribarà dijous a Catalunya. Divendres al matí, la delegació viatjarà fins a la presó de Lledoners, per visitar els presos. A la tarda, els eurodiputats visitaran Bassa i Forcadell.
Entre els eurodiputats que viatjaran a Catalunya hi ha el president de la Plataforma Diàleg-UE Catalunya, l'exministre eslovè Ivo Vajgl, o l'eurodiputada socialista de Portugal Ana Gomes. A més, també hi haurà les irlandeses Martina Anderson i Lynn Boylan, el flamenc Mark Demesmaeker o la francesa Marie-Pierre Vieu. Amb ells, hi haurà, per tant, representants de tots els grups polítics excepte el grup popular europeu.
Els eurodiputats catalans Jordi Solé, Josep-Maria Terricabras i Ramon Tremosa també acompanyaran els seus companys d'escó europeus, així com els bascos Izaskun Bilbao i Josu Juaristi i les gallegues Ana Miranda i Lidia Senra.
No és la primera vegada que els eurodiputats demanen visitar els presos
Els representants europeus ja havien demanat visitar els presos a Madrid, però el govern espanyol no els ho va autoritzar. Això va provocar que alguns d'ells fessin una roda de premsa davant de la presó d'Estremera per mostrar la seva oposició a l'actitud del govern del PP.
En declaracions a l'ACN, Gomes va definir com "molt trist" el rebuig de les autoritats espanyoles a permetre'ls una visita i va explicar que ja estaven treballant per "unir forces" i "demanar col·lectivament" l'autorització. De fet, una quinzena de membres del Parlament Europeu van escriure el ministre Grande Marlaska per demanar-li la seva "col·laboració" per veure els presos.
"Si això passés en un país del tercer món estaríem considerant que hi ha problemes de l'estat de dret i dels drets bàsics dels presoners i els ciutadans, com pot passar això a Espanya?", es va preguntar, llavors, Gomes. "Espero que amb el nou govern de Pedro Sánchez les coses canviïn de forma dràstica i ràpida", va reclamar.
Amb el trasllat dels presos a Catalunya, la gestió és ara en mans del Govern, que ha autoritzat la visita que es farà divendres.