Pedro González-Trevijano ha fet aquest dilluns un discurs per acomiadar-se del seu càrrec com a president del Tribunal Constitucional carregat de bales dedicades al govern espanyol i a l’independentisme. En l’acte de presa de possessió dels nous magistrats del TC, ha carregat contra la voluntat que tenia el govern espanyol de reformar el poder judicial de manera exprés per tal de desencallar el bloqueig de la renovació del tribunal de garanties, un moviment que ell —i la majoria conservadora— va encarregar-se de no dur a bon port.
“No hem de precipitar reformes que incideixin sense consens en l'originari pacte constitucional, ni hem de desdibuixar l’autonomia d’uns òrgans constitucionals davant d’altres”, ha manifestat el magistrat. Així mateix, ha reconegut que la seva etapa al capdavant del tribunal de garanties no ha estat senzilla. “No han sigut temps fàcils; mai no ho són, i potser ara encara una mica menys”, ha afegit. Tot i admetre que per les mans dels magistrats passen constantment “contenciosos de fons pes polític”, ha advertit que la funció del TC és “examinar pretensions jurídiques, no qüestions polítiques”.
Dit això, Trevijano s’ha mostrat “en contra de la dicotomia entre jutges conservadors i progressistes”. “No ho comparteixo”, ha manifestat durant el seu discurs de comiat. “Tampoc en les reclamacions d’impossibles unanimitats, que són inexistents en els altres àmbits de la societat”, ha dit; a més de voler deixar clar que “no hi ha tampoc sentències parcials de la majoria”. “Hi ha, sense més ni més, sentències, encara que tots anhelem el seu major suport possible”, ha sentenciat. També en defensa de la independència dels jutges, el ja expresident del Constitucional ha afirmat que “el procediment de designació no implica un mecanisme de representació, ja que el magistrat no representa a ningú”.
Trevijano també ha llançat els seus darrers dards contra l’independentisme, afirmant que “davant la Carta Magna no són oposables sobiranies populars que diuen emanar, sense cap intermediació, del suposat mandat directe d’un col·lectiu o d’una col·lectivitat”. “A Espanya només hi ha una sola sobirania, la sobirania nacional, la del poble espanyol, expressada solemnement el 6 de desembre de 1978”, ha etzibat. Segons l’expresident del Constitucional, davant del poble espanyol “no caben desfasades sobiranies de reis, ni superades reserves de jurisdicció, ni tampoc paral·leles sobiranies parlamentàries, sense perjudici de reconèixer la primacia política de les Corts Generals.
La Moncloa celebra el “ dia de total normalitat institucional"
Poc abans que comencés aquest acte, el ministre de la Presidència, Félix Bolaños, ha celebrat que se celebrés la presa de possessió dels nous magistrats del Constitucional. “Avui és un dia de total normalitat institucional i democràtica”, ha afirmat, en referència al fet que la renovació d’aquest tribunal hagi estat bloquejada en els darrers mesos per culpa de la branca conservadora del CGPJ, que s’havia negat a enviar magistrats al Constitucional.
“El nou Tribunal Constitucional té una feina molt fonamental al davant: recuperar el prestigi que s’ha vist malmès en els darrers dies”, ha manifestat el ministre a les portes del tribunal. Ha reconegut, també, que ara mateix ja no hi ha “urgència” per a reformar els mecanismes per designar magistrats del Constitucional, ja que una situació de bloqueig no es podria tornar a produir fins d’aquí a uns quants anys.