L'exalcalde de Barcelona i líder de TriasXBarcelona —la marca de Junts a l'ajuntament de la capital catalana—, Xavier Trias, ha reconegut que és "fàcil" que hi hagi finalment una repetició electoral, a causa de la situació de bloqueig que hi ha a ara mateix a la política catalana, en què ni el candidat del PSC i guanyador dels comicis del passat 12-M, Salvador Illa, ni el candidat de Junts —segona força al Parlament—, Carles Puigdemont, gaudeixen ara mateix d'una majoria clara per ser investits. En aquest escenari, Trias aposta novament pel líder de facto de Junts i ha afirmat que no imagina uns nous comicis sense que Carles Puigdemont repeteixi com a candidat.

"Si hi ha noves eleccions segur que serà el candidat. No puc entendre unes noves eleccions sense que Puigdemont sigui la persona que es presenti i doni la cara per nosaltres", ha assegurat aquest dijous en una entrevista a EFE amb motiu del seu adeu a l'Ajuntament de Barcelona, que es materialitzarà en el ple de finals d'aquest mes.

Trias ha expressat seriosos dubtes sobre una possible abstenció del PSC que faciliti la investidura de Puigdemont, si bé ha assegurat que Junts "no farà ximpleries" per obtenir la presidència. "No farem un Collboni, no farem ximpleries. Veurem què passa. Sempre cal mirar totes les possibilitats, però per aconseguir una cosa no has de fer coses que són antinaturals. És més fàcil que es produeixin noves eleccions", ha indicat.

Tot i que ha reconegut que una repetició electoral no seria "un bon escenari", ha expressat que a parer seu sí que permetrien "desencallar la situació" de bloqueig que hi ha a la política catalana. "Tothom té problemes, però els que tenim menys problemes som nosaltres. Tenim un lideratge clar i crec que tampoc tenen problemes els socialistes, tot i que els socialistes juguen a l'ambigüitat de no dir què volen. Jo encara no he sentit a Illa dir que Catalunya és una nació", ha indicat. I ha afegit que una llista conjunta independentista amb ERC “seria un ideal”, encara que admet que “no sempre els ideals es compleixen”.

"Hem de tenir clar qui mana" al partit

"Ja era hora, tenim un lideratge clar d'una persona que està disposada a prendre decisions, i això és molt important per a un partit, és positiu", ha assenyalat, per altra banda, sobre el rol de Puigdemont a Junts, encara que l'expresident de la Generalitat no ocupa cap càrrec orgànic. En aquest sentit, Trias ha avançat que, si al pròxim congrés del partit Puigdemont vol fer el pas i presentar-se per tornar a ser president de la formació —des del 2022 ho és Laura Borràs—, el votarà. Tot i que no ha opinat quan s'hauria de celebrar aquest congrés, Trias ha recomanat que "aquestes coses no es poden fer enmig d'unes eleccions" perquè "primer s'ha de tranquil·litzar tot".

Un partit, ha dit, necessita "lideratges clars", i això no va "ni contra l'un ni contra l'altre": "No és incompatible Puigdemont amb Laura Borràs. No és incompatible, tots formem part d'un mateix partit", ha assenyalat Trias. Així i tot, no ha volgut pronunciar-se sobre aquesta eventual candidatura de Puigdemont: "És el partit el que decideix aquestes coses, com si el partit decideix que la presidenta segueixi sent Laura Borràs, tampoc no hi estic en contra, però sí que hem de tenir clar qui mana. Tenim un president, que és el que ha de marcar la línia a seguir per Junts".

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!