El Tribunal Constitucional ha admès a tràmit el recurs de Vox contra la creació del fons creat pel Govern per avalar les fiances de 5,4 milions d'euros imposades pel Tribunal de Comptes a càrrecs i excàrrecs de la Generalitat per presumptes irregularitats en la política d'acció exterior. El responsable jurídic de Vox, Juan Cremades, ha assegurat que es tracta d'"un primer pas que demostra que el partit farà totes les batalles en els tribunals perquè es respecti la legalitat" a Catalunya, recull la formació aquest diumenge en un comunicat.
Tal com va defensar el conseller d'Economia, Jaume Giró, quan es va crear, es tracta d'un Fons Complementari de Riscos amb 10 milions d'euros que, en paraules del conseller, té l'objectiu de "protegir tots els servidors públics". El líder de Vox al Parlament, Ignacio Garriga, ha defensat que el partit té la intenció de posar fi a una etapa "nefasta, liderada pel separatisme i les seves corretges de transmissió". En un comunicat, Garriga ha assegurat que el partit no ha arribat al Parlament per "escalfar la cadira", sinó per posar fi a aquesta etapa que només ha comportat "ruïna i divisió".
Fiscalia s'hi oposa
D'altra banda, dilluns, la Fiscalia Superior de Catalunya es va oposar a l'admissió a tràmit de les querelles i denúncies de Vox, Cs i Convivencia Cívica Catalana contra el Govern per l'aprovació del decret llei dels avals de l'Institut Català de Finances als encausats per l'acció exterior de la Generalitat en el Tribunal de Comptes. "La mera articulació d'un mecanisme d'aval que, de manera provisional, garanteixi les exigències cautelars d'un procediment judicial o administratiu que involucri un funcionari o autoritat, no implica en si mateixa que causi un perjudici al patrimoni públic ni, per tant, un delicte de malversació de fons públics", diu l'escrit del ministeri públic.
Avals rebutjats
A mitjans d'octubre, el Tribunal de Comptes va rebutjar els avals de l'ICF per cobrir les fiances de 5,4 milions que reclama a 34 ex alts càrrecs de la Generalitat que responsabilitza de dedicar fons de política exterior del Govern a la promoció del procés. La resolució es va fer pública el mateix dia en què la Moncloa i el PP van aconseguir arribar a un acord per desbloquejar la renovació, entre altres, d'aquest Tribunal. Abans de ser apartats, els membres d'aquest òrgan van resoldre sobre la carpeta independentista que tenien des d'abans de l'estiu sobre la taula.
L'ICF va assumir aquests avals després que cap entitat bancària no va voler respondre davant del Fons Complementari de Riscos creat per la Conselleria d'Economia per cobrir les fiances. La delegada instructora del cas, Esperanza García, argumenta que ni la legislació existent ni el mateix decret del Govern sobre el Fons Complementari no emparen "les conductes doloses o marcades per actes realitzats amb negligència o culpa greu".