El Tribunal de Comptes ha obert procediment contra l'exidirector de l'Oficina Antifrau de Catalunya (OAC), Daniel de Alfonso, per cobrar dues retribucions indegudes durant la seva època al capdavant de l'oficina. El Tribunal de Comptes ha iniciat un procediment de sanció i recobrament pel doble complement salaria irregular, que podria haver arribat als 300.000 euros, segons ha pogut saber el Crónica Global. El propi tribunal ha informat de l'obertura de procediment contra l'exdirector per "retribucions indegudes" assenyalades per la Sindicatura de Comptes. La Sindicatura va enviar dos informes al Tribunal de Comptes vers la despesa de De Alfonso al capdavant de l’Oficina Antifrau i el 2020 va determinar que el magistrat hauria cobrat uns 300.000 euros més de forma indeguda entre els anys 2011 i 2016, any en què va ser destituït pel Parlament en filtrar-se unes converses enregistrades d'ell amb l’exministre de l'Interior Jorge Fernández Díaz contra el govern català. Segons aquest informe, que complementa un del 2018, De Alfonso hauria cobrat triennis i complements de qualitat que no li pertocarien i assenyalava la possibilitat que fos perseguible judicialment. Per això, la Fiscalia del TCu va demanar obrir una investigació.
Segons explica el citat diari, com és habitual al Tribunal de Comptes, quan s'obre l'expedient s'inicia una fase d'instrucció i es designa un responsable per preparar el cas. Aquest serà qui determini la quantia del menyscabament de diners públics i qui és el responsable de tornar-los.
Antifrau es persona
Una portaveu de l'OAC ha explicat a Crónica Global que la direcció actual, amb l'exjutge Miguel Àngel Gimeno, s'ha personat a la causa com a part afectada. Des de l'organisme deixen clar que no poden aportar informació sobre una causa que està en marxa. Altres fonts han explicat que es tracta d'un procediment de recobrament pels complements salarials que va percebre De Alfonso. Aquesta quantitat de diners es centrava en triennis que no li corresponien i un complement de qualitat de 20.000 euros anuals als que no tenia dret.
En deixar Antifrau, el magistrat De Alfonso va passar a ser responsable del jutjat de Vigilància Penitenciària 1 de Cantàbria, on té família. En plena crisi, el Poder Judicial assegurava que no el podia apartar de jutge perquè les irregularitats per les quals se l’acusava, tot i que gruixudes, no van ser en l’exercici de magistrat. A l’Audiència de Barcelona, Daniel de Alfonso havia demanat algun favor a companys jutges sobre casos de persones processades, que mai ningú va denunciar, això no obstant, més d’un estava molest amb ell, segons alguns testimonis, tal i com ja va explicar El Nacional.cat.
En la comissió del Congrés dels Diputats sobre l’operació Kitchen, d’espionatge del PP al seu extresorer Luís Bárcenas i ara acabada, es va saber que l’enregistrament de la conversa entre De Alfonso i Fernández Díaz va ser encarregada pel mateix ministre de l’Interior, segons va dir un dels seus càrrecs policials i membre de la policia patriòtica que van crear. També es va validar que a més de voler destruir proves de cobraments il·legals al PP, també van muntar l’Operació Catalunya, per desestabilitzar el govern i líders soberanistes.