Després de tots els escàndols que han afectat la Casa Reial durant els últims anys, hi haurà una mínima fiscalització dels seus comptes. El govern espanyol ha aprovat aquest dimarts un decret, pactat amb La Zarzuela, segons el qual el Tribunal de Comptes auditarà les despeses de la monarquia espanyola, com ja fa amb les principals institucions públiques espanyoles. Segons La Moncloa, la norma, que reforma l'estructura i el funcionament de Zarzuela, busca "reforçar la transparència, la rendició de comptes, l'eficàcia i l'exemplaritat de la Casa Reial, en línia amb els principis que han presidit el regnat de Felip VI". Aquesta iniciativa arriba l'endemà que el mateix monarca fes públic el seu patrimoni, valorat en més de 2,5 milions d'euros. El ministre Félix Bolaños ha expressat "satisfacció" perquè "avui la monarquia fa un pas endavant en rendició de comptes i s'homologa als més alts estàndars de les cases reials europees". En canvi, la reforma de la inviolabilitat del Rei queda aparcada.
Durant tota la legislatura, el govern de Pedro Sánchez ha promès una reforma de la institució per a dotar-la de més "transparència i exemplaritat" (en paraules del president del govern espanyol), que no ha arribat fins avui i per alguns és insuficient. Fins ara, la Casa Reial es limitava a una rendició de comptes genèrica, sense entrar en el detall, i ni el Tribunal de Comptes ni el Congrés podien entrar-hi. S'emparava en l'article 65 de la Constitució espanyola, que atorga al rei la llibertat per organitzar, gestionar i aplicar lliurement l'assignació econòmica que rep anualment". Ara s'establirà un conveni entre el Tribunal de Comptes i la Casa Reial per a l'auditoria. Aquesta reforma s'ha treballat durant els últims mesos entre el ministre de la Presidència, Félix Bolaños, i La Zarzuela.
En roda de premsa des de La Moncloa, el ministre de la Presidència ha detallat algunes de les mesures contingudes en el decret, com l'auditoria "externa" del Tribunal de Comptes, la nova regulació de tota la seva contractació sota el principi de publicitat o la publicació periòdica de determinada informació, com l'estat d'execució dels pressupostos, els contractes subscrits, els regals o les retribucions. La norma també estableix que els alts càrrecs de la Casa Reial hauran de publicar la seva declaració de béns en el seu nomenament i en el seu cessament. Tots els regals seran inventariats i custodiats "per a estudiar si romanen a la Casa, passen a Patrimoni Nacional o es donen a entitats sense afany de lucre". En canvi, no obliga a la publicació de la declaració de béns de Felip VI.
On continuarà sense haver-hi transparència és al Congrés dels Diputats, on durant els últims dos anys s'han registrat més d'una dotzena de comissions d'investigació per part d'independentistes i Podemos, que han estat tombades per la majoria de la Mesa del Congrés dels Diputats, amb la pinça del PSOE, el PP i l'extrema dreta de Vox.
Sense informar-ne tots els grups
La Casa Reial només va informar alguns grups del comunicat sobre el patrimoni de Felip VI, però no els independentistes o Unidas Podemos. El mateix portaveu dels morats al Congrés, Pablo Echenique, ha admès que no en sabien res, mentre el PSOE ha expressat "respecte" per la forma de comunicar-ho. Per la seva part, el portaveu d'ERC, Gabriel Rufián, ha ironitzat sobre el patrimoni del monarca: "Crec que el Rei estalvia tant perquè no paga lloguer ni hipoteca, que li paguem nosaltres". I ha prosseguit amb el sarcasme, llançant una pregunta: "Si no ha informat ERC, Bildu, BNG o la CUP, exonerarà els militants d'ERC, Bildu, BNG i la CUP de pagar el seu sou?". Rufián l'ha instat a "presentar-se a unes eleccions" si vol ser tan transparent.