El Tribunal de Comptes ha constatat que l'Administració manca d'informació precisa sobre la destinació efectiva de les assignacions públiques que es transfereixen a l'Església catòlica per la declaració de l'IRPF, segons un informe provisional a què ha tingut accés Europa Laica.

A l'informe sobre la fiscalització de l'Assignació Tributària que l'Església catòlica rep per la Declaració de l'IRPF, el Tribunal de Comptes conclou que en faltar informació no es pot distingir entre el que l'Església destina a activitats confessionals d'altres de clarament mercantils.

Això vulneraria la legislació comunitària sobre la lliure concurrència i els ajuts d'Estat, per exemple, segons Europa Laica, amb la qual cosa passa amb l'aportació de l'IRPF que es realitza per mantenir a 13TV, la Cadena COPI o altres entitats de l'Església.

El Tribunal constata, que l'única obligació que té l'Església catòlica de justificar els seus ingressos públics (268 milions el 2017) és a través de lliurar a l'Administració una memòria anual de despeses. A més, responsabilitza directament l'Administració de la "desídia" i "falta de control" sobre aquest assumpte, ja que aquesta memòria mai no ha estat revisada ni formulada objecció de cap tipus durant tots aquests anys.

El Tribunal alerta així mateix, segons el comunicat de l'organització laïcista, que tampoc no existeix cap pla per part de l'Església catòlica per al seu autofinançament, com així es va comprometre en aquests mateixos acords. Quant a les exempcions i beneficis fiscals que gaudeixen de les confessions religioses, el Tribunal constata l'absència de comprovació segura sobre les mateixes.

Per a Europa Laica, "no existeix raó perquè el Govern progressista PSOE-Podemos no compleixi les seves promeses electorals i partidàries, i sigui procedent sense més ni més demora, després de més de quaranta anys, a la denúncia i derogació dels Acords de 1979 amb la Santa Seu".