El corró econòmic contra l'independentisme s'unifica. El Tribunal de Comptes ha informat avui que fa efectiva la unificació dels procediments per reclamar les despeses del Referèndum de l’1-O del 2017, xifrades en 4,2 milions d’euros, i de la causa oberta el 2020 per la despesa a l’exterior en la promoció de la independència de Catalunya entre el 2011 i el 2017,  valorada en 5,4 milions d’euros. Les quantitats econòmiques han estat aportades al tribunal a través de la Caixa de Solidaritat, amb aportacions dels ciutadans, i amb avals privats, en el cas d'alguns investigats d'exteriors. Així, en el procediment de reintegrament B-180/21 es jutjarà alhora una cinquantena d’excàrrecs polítics dels governs dels presidents Artur Mas i Carles Puigdemont. A la llista, hi ha els consellers jutjats i condemnats pel Tribunal Suprem pels delictes de sedició, malversació i desobediència. 

A més, el Tribunal de Comptes ha anunciat que aprova l’arxivament de la causa per a dos dels investigats en haver dipositat les quantitats exigides. Són: Pere Puig Anglada, que era el delegat del Govern a Brussel·les i al qual se li exigia 1.176 euros, i Lluís Bertrán i Saura, llavors secretari general de Governació i Relacions Institucionals, que ha pagat 5.393 euros. En aquest cas, la instructora del procediment indica que es dipositin aquests 6.569 euros al compte de la Generalitat de Catalunya. No obstant això, la Generalitat sempre ha expressat que no ha estat perjudicada en cap dels dos procediments. Ara les acusacions, la fiscalia i Societat Civil Catalana tenen 20 dies per presentar les seves demandes. L'advocacia de l'Estat ja va anunciar que es retiraria del procés perquè no hi ha despesa pública del govern espanyol gastada en la promoció de Catalunya a l'exterior.

 

Arguments

En la resolució, la consellera de comptes, Elena Hernáez Salguero, afirma que la llei del Tribunal de Comptes considera “procedent” el sobreseïment de les causes quan resulti de les actuacions instructores haver tingut definits els fets constitutius de la suposada responsabilitat comptable i si s’hagués ingressat l’import de la indemnització o dels danys i perjudicis realitzats, i en aquest cas considera que Puig i Bertrán compleixen aquestes condicions i els aparta del procediment. La fiscalia també havia expressat que es dictés l'arxivament de la seva causa. D'altra banda, Hernáez indica que el conseller de Cultura a l'exili Lluís Puig i Gordi s'ha personat en la causa, però la seva representació processal no ho ha fet correctament i li dona deu dies per aportar-hi la documentació acreditativa.

La causa d’Exteriors  és el tercer procediment que el Tribunal de Comptes ha iniciat contra governs catalans pel procés independentista. El primer va ser per la consulta del 9-N del 2014, en el qual es reclamava al govern de Mas 5,2 milions d’euros, que finalment es van aportar amb donacions de ciutadans a través de la Caixa de Solidaritat. El segon procediment va ser derivat pel Tribunal Suprem perquè acotés la responsabilitat comptable de l’organització de l’1-O, fixada en 4,2 milions d’euros, imposada després de la condemna al Govern per sedició. I, en el tercer procediment, obert el 2020, es reclamen 5,4 milions. Ara el Tribunal de Comptes ha acordat fer efectiva la unificació dels dos procediments, que es van acumular a finals del 2020. Els diners del 9-N estaven pendents de ser tornats a la Generalitat quan el Suprem dictés la sentència del recurs presentat pel president Mas.