El Tribunal de Comptes ha fet un pas endavant i ha sancionat Vox amb 233.324,22 euros per finançament irregular després d'un expedient sancionador que es va iniciar el passat mes de febrer i d'analitzar els comptes del partit de l'any 2019 —quan va començar a rebre finançament de l'Estat—, segons avança El País. L'òrgan ha conclòs que el partit ultra va cometre dues infraccions continuades molt greus contra Llei orgànica de Finançament de Partits Polítics (LOFPP), en recol·lectar donacions finalistes, o que es destinin a una activitat o projecte particular, una pràctica prohibida per la llei. Vox va incomplir la norma en recollir diners per finançar la querella interposada contra l'expresident de la Generalitat, Quim Torra, i per abonar la fiança d'un jove processat per la mort d'un lladre. La setmana passada, el Tribunal de Comptes ja va advertir que Vox havia incomplert la llei no només per aquestes donacions finalistes, sinó també per acceptar donacions anònimes i en efectiu. 

Les sancions

Per finançar la querella contra Torra, la sanció és de 50.000 euros, el mínim establert per llei per a les infraccions considerades "molt greus", mentre que per al segon cas, l'import ascendeix a 183.324,22 euros, el doble de la quantitat irregularment recaptada: 91.662,11 euros. Així doncs, la formació de Santiago Abascal haurà de retornar un total de 233.324,22 euros, malgrat que pot presentar recurs contenciós administratiu davant el Suprem. Segons assenyala el diari, la quantitat de la sanció representa el 68,5% de l'import total de les interposades pel Tribunal de Comptes als partits polítics el 2021, i el 17,6% el 2022.

Vox va obrir una col·lecta el 17 d'abril de 2019 a través del seu portal web amb l'objectiu de "fer justícia" i per aconseguir els 15.000 euros que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) li demanava per querellar-se contra Torra. Els d'Abascal van celebrar que en només 4 hores havien aconseguit recaptar l'import sol·licitat i va afegir en la seva comptabilitat ingressos per un import de 31.664,80 euros. Tanmateix, l'òrgan només ha considerat irregular la captació de 10.563,45 euros, ja que la resta de l'import procedia d'aportacions dels seus propis afiliats. 

El 15 de juliol del mateix any, Vox va activar una nova campanya de crowdfunding sota el lema de #AyudemosABorja per pagar la fiança d'un jove malagueny que estava condemnat a 2 anys de presó per la mort d'un lladre que l'havia perseguit i el va colpejar quan fugia després de robar a una dona. Amb aquesta nova campanya, va ingressar 120.482,93 euros procedents de 5.770 donants; una xifra que queda reduïda a 91.662,11 euros després d'excloure als afiliats. En el seu portal, el partit d'extrema dreta obligava els donants a marcar en una casella que havia llegit i entès l'article 4 de la Llei de Finançament de Partits, on s'apunta que les donacions a partits polítics seran "no finalistes" i tindran “caràcter irrevocable”. Tanmateix, el Tribunal de Comptes apunta que l'advertiment no blanqueja unes donacions "manifestament irregulars". 

Mala praxi de Vox

El Tribunal de Comptes assenyala que els diners recaptats per Vox a la campanya del jove malagueny, es van realitzar al compte que el partit té obert per rebre donacions, i per tant recorda que aquests moviments tenen beneficis fiscals, tant per a la formació com per als donants. Segons apunta l'òrgan, Vox no tenia cap obligació de destinar els diners recaptats per a la finalitat que publicitava, ja que les donacions als partits polítics, no poden tenir cap finalitat i són de caràcter irrevocable. Així doncs, el Tribunal conclou que "els diners donats sí que va passar a formar part del patrimoni de Vox en ser el partit l'únic que tenia la capacitat de decidir què fer amb els diners que tenia en el seu compte corrent". I considera que la formació ultra va tenir una responsabilitat en les irregularitats "a títol de culpa o negligència" perquè no va actuar amb "la diligència exigible" en el compliment d'una llei "que està obligada a conèixer" i per això l'obliga a abonar una sanció de 233.324,22 euros per dues infraccions continuades molt greus que quedaran anotades en el registre de partits polítics.

Aquesta sanció no és l'única a la qual es podria enfrontar Vox, ja que, el Tribunal de Comptes ha detectat noves irregularitats en l'any 2020, entre les quals, ingressos en efectiu a través de caixers automàtics per un import global de 102.048,30 euros. Tot i que la majoria dels ingressos, el partit els relaciona amb la venda de productes promocionals, inferiors a 300 euros, però 53 d'ells superen el límit legal i el Tribunal de Comptes considera que podrien ser donacions encobertes. 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!